Fraude met toeslagen groter probleem

NVvBHet kortgeleden geconstateerde “Bulgaren-probleem” waarbij op grote schaal met toeslagen werd gefraudeerd, komt in heel het land en bij meerdere bevolkingsgroepen voor. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVvB) kan fraude het best worden voorkomen via een fysieke adrescontrole door gemeenteambtenaren. In de praktijk blijkt dat gemeenten daar over het algemeen geen capaciteit voor hebben. Belasting- en gerechtsdeurwaarders constateren ook regelmatig onjuistheden inzake inschrijvingen in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).

 

Op grond van deze bevindingen worden ook onderzoeken ingesteld en correcties doorgevoerd, er blijken echter nog altijd grote aantallen personen niet of bewust verkeerd te zijn geregistreerd op adressen in ons land. Men int zo toeslagen of ontspringt het betalen van b.v. belastingen.

Volgens het CDA moet het toeslagensysteem nu echt op helling. DCN is van mening dat een verrekening van de toeslagen met b.v. de zorgverzekering of de woningcorporatie een groot deel van de problemen kan oplossen en fraude kan voorkomen.