Huurverlaging voor mensen met schulden?

HuurverlagingPvdA-er Jacques Monasch stelt dat mensen met schulden soms een tijdelijke verlaging van de huur moeten kunnen krijgen. Volgens hem zijn de berichten over de toename van huurders die de woonlasten niet meer kunnen dragen zorgwekkend. Met dit voorstel wil hij o.a. huisuitzettingen voorkomen. Zijn partij gaat het Kabinet vragen om de wet aan te passen zodat individuele huurverlaging mogelijk wordt. 

Naar de mening van de DCN zal bij aanvragen om huurverlaging eerst goed moeten gekeken hoe deze mensen omgaan met de financiële middelen. Het komt regelmatig voor, dat het doen van niet passende uitgaven ten opzichte van het inkomen, voor (grote) financiële problemen zorgt.

 

Ook kan het niet zo zijn dat de “oppassende burger” mede moet gaan opdraaien voor een onnodig financieel wanbeleid van een ander.

Verder zijn er komen ook steeds meer woningeigenaren in moeilijkheden. De woonlasten in de vorm van de maandelijks te betalen  rente op de hypotheekschuld, zorgt ook daar vaak voor een te grote aanslag op het beschikbare budget.

Vraag is dan ook of daar ook regelingen voor moeten gaan komen dan wel dat deze groep buiten de boot valt.

Uit een onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat een groot percentage van de huishoudens met een laag inkomen vreest de komende (winter)maanden de energierekening niet meer te kunnen betalen.

Men veronderstelt op andere uitgaven te moeten bezuinigen om de energierekening wel te kunnen blijven betalen. Verder proberen veel Nederlanders inmiddels te bezuinigen op de energiekosten.