Lichte daling schuld huishoudens

Huis1Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de totale schuld van huishoudens iets afgenomen.

De totale schuld kwam eind juni uit op ruim 1,3 biljoen euro. Het grootste deel daarvan bestaat uit hypotheekschulden en wel voor een bedrag van 669,3 miljard euro. In het voorgaande kwartaal was dit nog 671,3 miljard euro, een vermindering dus met een bedrag van 2 miljard euro.

 

Volgens onderzoeksbureau Deloitte voelen twee op de drie woningbezitters zich door de hypotheekverstrekkers niet of te laat geadviseerd over de gevolgen van de crisis en tasten daarmee in het duister over de gevolgen daarvan op hun financiële situatie.

Het niet meer kunnen voldoen aan de betalingsverplichting (door o.a. werkloosheid) heeft ervoor gezorgd dat inmiddels ongeveer 82.000 huishoudens een betalingsachterstand van meer dan vier maanden hebben. Ruim een derde hiervan ervaart de mogelijke restschuld als een groot probleem.

Door de dalende waarde staan veel “woningen onder water”, de verkoopwaarde vertegenwoordigt dan niet meer de hoogte van de hypotheekschuld.  

Volgens makelaarsorganisatie NVM is de snelle daling van de huizenprijzen eruit. Wel blijven de prijzen dalen, de gemiddelde prijs van een verkochte woning ligt nu op 205.000 euro.

De NVM verwacht dat de daling van de huizenprijzen over heel 2013 zal uitkomen op minder dan vier procent.