Postdwangbevel per abuis toegezonden

DwangbevelZo’n vijftig inwoners van het Gooise villadorp Blaricum hebben op 4 oktober jl. een dwangbevel ontvangen inzake een nog onbetaalde aanslag gemeentelijke belastingen. Het verzenden van de dwangbevelen was echter een foutje van een ambtenaar, zo bleek na diverse reacties. Ondanks de gemaakte fout, betaalden een aantal inwoners meteen het aangegeven bedrag. In het geval waar sprake was van een onverschuldigde betaling, zal de gemeente het bedrag meteen restitueren. Een excuusbrief zal aan betrokkenen worden toegezonden.

 

DCN is nooit een voorstander geweest van het postdwangbevel. Na de introductie had het postdwangbevel wel enig succes. Tegenwoordig wordt het door veel schuldenaren echter gezien als een extra aanmaning.

Alvorens beslag kan worden gelegd op roerende en/of onroerende zaken, zal eerst een hernieuwd bevel tot betaling betekend moeten worden door een belastingdeurwaarder.

Wel kan op grond van het toegezonden postdwangbevel beslag op het inkomen van de schuldenaar worden gelegd. Met name kleine gemeenten welke geen eigen belastingdeurwaarder(s) in dienst hebben, maken gebruik van deze werkwijze.