Vervangende woonruimte na gedongen verkoop ?

HuisVolgens vereniging Eigen Huis heeft de hypotheekverstrekker na een gedwongen verkoop de zorgplicht om te voorzien in een vervangende woonruimte. Dit aangezien het doorgaans de bank is die het traject van de gedwongen verkoop inzet. Volgens genoemde vereniging zouden banken moeten inzien dan mensen bij een gedwongen verkoop wel eens op straat kunnen komen te staan. Het is een gegeven dat de groep huizenbezitters met een betalingsachterstand oploopt. Ook het aantal huizen “dat onder water staat” (de waarde van de woning vertegenwoordigt niet meer de hypotheeklasten) neemt toe.

 

In het algemeen de banken bij huisuitzettingen aan te wijzen als probleemveroorzaker is naar de mening van de DCN niet juist. Per dossier zou bekeken moeten worden waar de oorzaken van de betalingsachterstand vandaan komen, wat de schuldenaar inmiddels heeft gedaan om het probleem op te lossen en wat er ten slotte in beider belang nog gedaan kan worden.

Maatwerk in deze zou goed zijn, een algemeen geldende maatregel niet.

Verkeerd omgaan met de financiële middelen, een te hoge levensstandaard welke niet past bij de inkomsten, kan mede een oorzaak zijn of worden van betalingsachterstanden.