Deurwaarders en incassomensen hebben een mentale APK nodig

 

Baukje Westerlaken, mental coach.

Mensen die aan de onderkant van de samenleving werken, zoals deurwaarders en mensen die in de incasso werken (hierna allemaal deurwaarders genoemd om de leesgemak te verhogen), hebben naar mijn mening mentaal onderhoud nodig. Wat is dat dan, mentaal onderhoud? En waarom zou jij dat nodig hebben?

Deurwaarder, een zwaar beroep.

Nadat ik kennis had gemaakt met Kees Leijdekkers, werd me duidelijk hoe zeer deurwaarders zich elke dag weer aan de onderkant van de samenleving bevinden. Als je geen deurwaarder kent, is het een beroepsgroep waar je nauwelijks over nadenkt. Veel mensen hebben een negatief beeld van deurwaarders, zij zijn brengers van het slechte nieuws. Al pratend met Kees werd me duidelijk dat deurwaarders buitengewoon veel pijn zien in de samenleving. Zij zien de gevolgen van de crisis in de samenleving. Ook al betekent die crisis veel werk voor de deurwaarder, het betekent ook dat hij veel rottigheid ziet, veel armoede.

Een veilige werkplek, wie wil dat niet?

Een deurwaarder heeft per definitie geen veilige werkplek. Hij doet z’n werk op het territorium van de persoon die hem geld moet betalen, de persoon die hem liever ziet gaan. Hij wordt als de vijand gezien. Hij werkt meestal alleen en is hij voor z’n veiligheid volledig op zichzelf aangewezen. Welke mogelijkheden heeft hij om zelf een veilige werkplek te creëren?

Een deurwaarder moet gewoon z’n werk doen!… of niet?

Een deurwaarder is in dienst genomen om uitstaande posten te innen. Dus niet zeuren en gewoon doen! Dat is zo’n beetje de cultuur die er heerst onder deurwaarders. Niet zeuren en gewoon doorwerken. Het punt is dat hun werk helemaal niet gewoon is. Je hebt namelijk speciale vaardigheden nodig om dit soort werk te doen. Hoe kun je zorgen dat je in een steeds gevaarlijk wordende maatschappij op een veilige manier open posten kunt gaan innen bij mensen die vaak op het randje van de maatschappij leven? Hoe komt het dat politiemensen altijd met een partner werken en deurwaarders alleen hun werk moeten doen? Terwijl de confrontatie die ze beide aan moeten gaan dezelfde is.

De aard van het werk vraagt om meer

Het werk van een deurwaarder is niet gewoon. Het is confronterend voor veel mensen om een deurwaarder over de vloer te krijgen. Ze zullen door de confrontatie anders gaan reageren en dit vraagt om heel goede communicatieve vaardigheden van de deurwaarders. Bovendien is het nodig voor de deurwaarder om af en toe stoom af te blazen om de dagelijkse druk van z’n werk aan te kunnen. Bij wie kan hij z’n verhaal kwijt? Met wie kan hij praten over wat hij mee maakt? Je zou zeggen dat z’n collega’s de aangewezen mensen zijn bij wie hij dit kan doen. Alleen, wat ik hoor van de deurwaarders gebeurt dit weinig. Ik hoor ook dat de werkcultuur onder de deurwaarders zo in elkaar zit dat je niet zeurt, je vertelt niet dat je de werkdruk moeilijk vind, dat het lastig voor je is om om te gaan met alle armoede die je dagelijks ziet.

Hoe lang hou jij het vol?

Hoe lang hou jij het vol om zo door te gaan? Uit enkele verhalen van deurwaarders heb ik gehoord dat ze jaren zo doorgingen. Ze hadden wel het gevoel dat de druk van hun werk zwaar was, maar dat was nu eenmaal zo. Uit de eerste hand heb ik gehoord hoe een geweldsincident tot een burn-out leidde. Dat incident stelde op zich niet zo veel voor, maar het was het zoveelste incident wat de druppel was die de emmer deed overlopen. Deze deurwaarder had al zo lang onder zware druk gewerkt dat een redelijk simpel geweldsincident tot een burn-out leidde. Na het incident kon de deurwaarder in kwestie niet meer functioneren, ook al wilde hij heel graag. Het heeft lange tijd geduurd voor hij weer aan het werk kon. Hij ziet nu in dat het belangrijk is om regelmatig met collega’s te praten over wat hij dagelijks mee maakt. Alleen staan veel collega’s daar nog niet voor open. Ben jij bang om als zeur gezien te worden? Vindt jij het moeilijk om toe te geven dat het werk wat je doet af en toe zwaar is?

 

Geschreven door Baukje Westerlaken, mental coach.

Wil je reageren op dit artikel?

Je kunt me mailen op: baukje.westerlaken@gmail.com

of bellen op: 06-55.900.888

Ook kun je voor meer info kijken op: www.mental-coach-amsterdam.nu