Stormvloed van valse emailberichten

De Belastingdienst geeft op haar site aan dat geregeld valse berichten worden verstuurd (e-mails, brieven, sms) en valse telefoontjes worden gepleegd. Er bestaan ook valse apps. De afzender lijkt de Belastingdienst, maar is dat niet. De Belastingdienst verstuurt nooit een bericht via WhatsApp, sms of mail over bijvoorbeeld betalingsachterstanden. Het CJIB mailt, sms-t of appt ook nooit over een boete, aanmaning of betalingsachterstand. In alle gevallen waarin wordt verzocht te klikken op een link is het dringende verzoek dat NOOT te doen. De Fraudehelpdesk meldt dat in de periode van 01 tot 28 juli 19 keer een melding is gedaan over een valse email van ICS (visakaart), 14 keer van de Rabobank, 12 keer van de ING, 2 keer van de Belastingdienst, 2 keer van het CJIB, 1 keer van de Amrobank, 1 keer van Paypal en 1 keer van Knab. Het geeft meteen aan hoe groot het probleem is, te meer daar niet alle valse emails worden gemeld.