Verkrijging van een executoriale titel in incassozaken

dwangbevel_167194aMinister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam opdracht verleend om na te gaan of in incassozaken op een andere wijze dan door het doorlopen van de bestaande gerechtelijke procedure, veelal eindigend in een verstekvonnis, een executoriale titel kan worden verkregen.

Het onderzoek heeft plaatsgevonden aan de hand van een aantal vragen:

– Welke andere mogelijkheden zijn er om incassozaken gerechtelijk af te doen?
– In hoeverre is nationale openstelling van de Europese betalingsbevelprocedure een mogelijkheid?
– Welke mogelijkheden zijn er om incassozaken buitengerechtelijk af te doen en daarin tot een executabel instrument te komen?
– Wat zijn de kenmerken van een incassovordering binnen het incassotraject?
– Wat zijn de kosten en baten van incassozaken voor de rechterlijke macht, de schuldeiser en de schuldenaar, afgezet tegen mogelijke alternatieven?

Daarbij wordt geïnventariseerd wat de voor- en nadelen zijn van mogelijke alternatieven ten opzichte van de bestaande (verstek)procedure. Daartoe biedt het onderzoek inzicht in de aard van incassozaken, zowel gerechtelijk als buitengerechtelijk. Er wordt ook een beschrijving gegeven van de inning van incassovorderingen in Duitsland, Frankrijk, Engeland en Wales, Oostenrijk en Zwitserland.

De onderzoekers constateren dat er geen relevante buitengerechtelijke mogelijkheden zijn die in verstekzaken tot een executoriale titel leiden. Voor een buitengerechtelijke verkregen titel is immers de medewerking van de schuldenaar noodzakelijk.

De onderzoekers stellen voor de Europese betalingsprocedure open te stellen voor nationale zaken of een variant van deze procedure in te voeren. Opstelten zegt toe dat binnen het progamma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak de toegevoegde waarde wordt bezien van een specifieke procedure voor onbetwiste geldvorderingen in het Nederlandse systeem.

De Tweede Kamer zal over de inhoud en het tijdspad van dat progamma deze maand een nader worden geïnformeerd.

bron: rijksoverheid

Het rapport is hier te downloaden