Schuldenproblematiek dreigt te ontsporen

De schuldenproblematiek is door het coronavirus nationaal en internationaal bijna niet meer te overzien. Nederland  (lees: de belastingbetaler) dreigt mede op te draaien voor de schulden (die er gedeeltelijk al waren voor de corona-uitbraak) van de zuidelijke landen. Lees hier verder. In ons land verschijnen bijna dagelijks waarschuwingen over oplopende schulden of ontstaan nieuwe initiatieven om mensen met schulden te helpen.
Een paar meldingen:
–Ook voor jongeren brengt de coronacrisis financiële onzekerheid met zich mee. Sommigen zijn hun bijbaantje kwijt en ook hun (toekomstige) positie op de arbeidsmarkt is onzeker geworden. Daarom heeft het Nibud een online geldkrant uitgebracht.
–Bij een proef van de drie samenwerkende gemeenten Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk om mensen met (beginnende) schulden actief te benaderen om zo grotere problemen te voorkomen zijn 139 zaken aan het licht gekomen.
–Vroeg Eropaf: Meldpunt moet oplopende schulden voorkomen in Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk.                                                                                                                                                                                            –Schuldhulpverlener Stadsring51 uit Amersfoort: huishoudens in de knel door crisis.
–De schuldhulpverlening in Tilburg maakt zich op voor een druk jaar. Veel mensen zullen in de financiële problemen komen omdat ze simpelweg hun brood niet meer kunnen verdienen door de coronacrisis. Joke de Kock, manager schuldhulpverlening in Tilburg, verwacht over een tijdje een tsunami van mensen die in de schulden zitten en hulp nodig hebben.