Wel dossiers, geen resultaten!

zoekplaatje
Ondanks het feit dat steeds meer bestanden worden gekoppeld, lukt het nog steeds een grote groep schuldenaren om administratief onvindbaar te zijn. Meer mensen met schulden laten zich uitschrijven uit het bevolkingsregister zodat ze niet getraceerd kunnen worden door incassobureaus. Naar schatting zijn er op dit moment zo’n 200.000 van deze zogenaamde spookburgers.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen zijn veel mensen door hun reserves heen. Het aantal mensen met schulden groeit gestaag, in 2012 hadden NVI-leden al 3,6 miljoen dossiers in behandeling. En mensen met grote schulden proberen dus uit zicht van deurwaarders te blijven.

In veel gevallen nemen incassokantoren zaken in behandeling waarbij pas tot een vergoeding door de opdrachtgever wordt overgegaan op het moment dat er een positief resultaat is behaald.

Door het toenemende aantal “verdwenen” schuldenaren en de afgesproken werkwijze, komen hier en daar ook incassokantoren zelf in financiële problemen.

De gemeente Gouda gaat burgers die zich laten uitschrijven strenger controleren, onder meer door huisbezoeken. Volgens de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken (NVVB) proberen inmiddels meer gemeenten spookburgers harder aan te pakken.

Gemeenten controleren beter op leegstand en of iemand daadwerkelijk is vertrokken.

Vanaf januari 2013 kunnen gemeenten ook bij uitkeringsinstantie UWV adresgegevens opvragen, het wordt naar verwachting hierdoor moeilijker voor schuldenaren om zich helemaal te verbergen.