Koopkracht van veel Nederlanders holt achteruit

Op basis van nieuwe berekeningen gaat de koopkracht van grote groepen Nederlanders nog verder achteruit dan tot nu toe was gedacht. Alleenverdieners zouden tot zo’n 10 procent minder besteedbaar inkomen hebben, gepensioneerden 25 procent en een deel van de mensen met een uitkering zou maar liefst 30 procent koopkracht kunnen kwijt raken. Dat wordt althans gemeld door RTL-nieuws dat de cijfers heeft voorgelegd aan het  Centraal Planbureau (CPB) Deze zou de berekeningen bevestigen.

Volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is er dergelijk koopkrachtverlies voor de VVD-fractie niet aanvaardbaar. Als er grote groepen mensen veel meer verliezen dan de  4 procent uit het regeerakkoord, moet er in de uitwerking “iets worden gedaan”

Inmiddels  verzetten de ziektekostenverzekeraars zich tegen een inkomensafhankelijke eigen risico.

Naast de inkomensafhankelijke premie, ook daar is men op tegen,  een extra lastenverhoging.

Kerkelijke noodfondsen vrezen voor een sterke toename van de armoede in Nederland. Naast de traditioneel zwakke groepen dreigen meer  middeninkomens door het beoogde nivelleringsbeleid van het nieuwe kabinet in financiële problemen terecht te komen.

De transportsector krijgt het ook steeds moeilijker aangezien er minder economische activiteiten zijn en de brandstofkosten toenemen. Internationaal is er ook geen hoop op een snelle verbetering, volgens de Duitse bondskanselier   Angela Merkel zal het nog zeker vijf jaar duren voordat de eurozone over de crisis heen is.

Zoals al eerder gemeld zullen er zo goed als onvermijdelijk  drukke tijden aanbreken voor schuldhulpverleners en (belasting)deurwaarders. Daarbij zal nog meer moeten worden samengewerkt om extra kosten voor schuldenaren zoveel mogelijk te voorkomen.

Het stapelen van beslagen lost in de praktijk weinig tot niets op, zonder goede afspraken tussen alle hierbij betrokken beroepsgroepen ligt dit gevaar wel op de loer.

De Nationale ombudsman, het NIBUD, de NVVK  e.d. zijn druk doende naar het zoeken voor een oplossing inzake de huidige financiële problemen, waar een deel van de Nederlanders zich nu al in bevindt. Een groep die zich dus zal uitbreiden gelet op de laatste berekeningen.

Daar waar mogelijk en of wenselijk zal ook de DCN van zich laten horen en trachten een steentje bij te dragen aan een oplossing. Dit zal zeker ook gaan door voorlichting, al of niet in de vorm van een studie- of themadag voor (belasting)deurwaarders en schuldhulpverleners.