Deurwaarders verwachten nieuwe toestroom cliƫnten

regeerakkoord2913Toen Hans Hoogervorst  in 2006 het nieuwe zorgstelsel in werking liet treden en het ziekenfonds verdween, waren de critici al bevreesd voor de negatieve effecten. En ze hebben gelijk gekregen. De voorspelde marktwerking is uitgebleven en in plaats van een afname van kosten is het tegendeel inmiddels gebleken. Volgens vergelijkingssite Independer zijn de zorgverzekeringskosten met 3 tot 5 maal gestegen ! Veel mensen kunnen de zorgpremie niet of nauwelijks meer betalen en bij het College van Zorgverzekeringen (CVZ) staan inmiddels 290.000 mensen als wanbetaler geregistreerd. Hieronder bevinden zich 50.000 personen met een leeftijd tussen de  18 en 25 jaar.

 

Het aanstaande Kabinet Rutte II komt nu met een inkomensafhankelijke zorgpremie. De premies gaan zoals het er nu uitziet  tussen € 20,– en € 482,– per maand bedragen.  In het geval de voorstellen ongewijzigd per 01 januari 2014 ingevoerd gaan worden, zal dit de middeninkomens onevenredig hard treffen. En juist in die groep bevinden zich veel mensen die nog net het hoofd financieel boven water kunnen houden. Met een kostenstijging zoals nu voorgesteld, zal dat niet meer gaan lukken en zal een groot deel van die mensen in de problemen komen.

De aanvragen schuldhulpverlening zullen naar verwachting gaan toenemen zo ook problematiek van de wanbetaling. Een nieuwe groep cliënten voor belasting- en gerechtsdeurwaarders zal het levenslicht gaan zien. Zo is althans de verwachting binnen de DCN.

In 2015 zullen de ZZP-ers te maken krijgen met de belastingvoorstellen van het genoemde kabinet.  Met name de ZZP-ers met een laag inkomen zullen tot de conclusie gaan komen dat een bedrijfsvoering niet of nauwelijks meer zinvol of haalbaar is.

Al met al verontrustende nieuwe maatregelen en de financiële crisis lijkt ook nog lang niet uit zicht. In tegendeel zelfs, zo voorspelde Griekenland op 31 oktober jl. een diepere recessie voor 2013 dan eerder werd aangenomen en houdt inmiddels 61 procent van de Nederlanders rekening met een lager welvaartniveau voor de komende jaren.