Toename van geweld tegen overheidsfunctionarissen

geweld_ambtenaarUit het rapport de Staat van Bestuur 2012 blijkt dat in alle overheidslagen er sprake is van een stijging van agressie door burgers. Niet alleen loketambtenaren, politieagenten en (belasting)deurwaarders hebben ermee te maken. Ook wethouders, raadsleden en burgemeesters worden geconfronteerd met intimidatie, bedreiging, verbale en/of fysieke bedreiging.

Zo ook bij provincies en waterschappen neemt het aantal agressiezaken toe, bij gemeenten komt agressie echter het vaakst voor.

 

In de meeste gevallen wordt geen aangifte gedaan en komen de daders weg met hun overtreding. Ook blijkt dat de incidenten meestal niet intern worden besproken. Slechts in 6 procent van de gevallen grijpt de politie in.

De Wethoudersvereniging en het Genootschap van Burgemeesters riepen in EenVandaag op tot actie om het geweld in te dammen.

Het Deurwaarders Collectief Nederland (DCN) is al jaren bezig om agressie tegen deurwaarders beter in beeld te krijgen. Enkele jaren geleden is er inzake agressie zelfs een DCN-studiedag geweest in Nijkerk waarbij o.a. staatssecretaris Fred Teeven als gastspreker aanwezig was.

Tevens is de DCN al diverse keren vertegenwoordigd geweest op de VPT-beurs, de beurs waarbij agressie tegen medewerkers in de publieke sector centraal staat. Dit jaar staat de DCN op donderdag 01 november 2012 ook met een eigen stand op de VPT-beurs. Deze wordt gehouden in de Wagenloods te Amersfoort.