Samenwerkingsverbanden gemeentelijke belastingen

samenwerkingHet geheel of gedeeltelijk uitbesteden van de heffing en invordering van gemeentelijke belastingen, heeft in de vorm van samenwerkingsverbanden een nieuw gezicht gekregen.

In 1992, toen de voormalig Onroerend Goedbelasting (OGB), de huidige Onroerend Zaakbelasting (OZB) voor wat betreft de inning overging van de Belastingdienst naar de gemeenten, zagen diverse Invorderingskantoren het levenslicht. Een grote speler op die markt was in die tijd het kantoor van Wout Boonstoppel.

Sindsdien is die markt volop in beweging, momenteel is er een nieuwe branchegroep in oprichting waarbinnen de grote particuliere invorderingskantoren een samenwerking aangaan.

 

Per 1 januari 2013 gaat de gemeente Nijkerk met de gemeente Leusden en Dronten een samenwerking aan met Tricijn Belastingen.

Hieraan vooraf werd getracht een samenwerkingsverband te creëren tussen de gemeenten Nijkerk, Leusden, Woudenberg en Barneveld. Na diverse jaren van onderhandelingen, mislukte dat echter. Mede omdat Barneveld afhaakte.

Niet alleen kleine of middelgrote gemeenten gaan over tot een vorm van samenwerking.

De gemeente Utrecht en De Bilt gaan samenwerken met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden op het gebied van belastingen.

Door het oprichten van een nieuwe organisatie, wordt verwacht dat men geld kan besparen. Het voordeel voor de burgers zou zijn één loket waar men terecht kan voor informatie over gemeentebelastingen (waardebepaling / heffing / invordering) en de waterschapsbelastingen.