Weg met de woonwagenkampen!

woonwagenkampDat althans is de mening van burgemeester De Wijkerslooth van de gemeente Waalre voor wat betreft de in ons land overlast gevende kampen. Vele woonwagenkampen zijn naar zijn mening nog altijd vrijplaatsen waar ambtenaren die de wet daar willen handhaven, keer op keer worden bedreigd of uitgescholden. Gemeenten die “in oorlog zijn” met bepaalde woonwagenkampen, moeten hulp krijgen van gespecialiseerde regionale of landelijke teams. Op minstens 60 van de 700 woonwagenkampen in Nederland vinden criminele activiteiten plaats. Bewoners die zonder aanwijsbaar inkomen een riant leven leiden (zogenaamde windhappers) komen er veelvuldig voor en van woonwagens is al lang geen sprake meer. Het zijn hoofdzakelijk luxe woonvilla’s geworden. Het laten uitsterven van alle woonwagenkampen zou wat betreft genoemde burgemeester het beste zijn.

In 2003 was er een ware veldslag op en rondom het woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht. Tegenwoordig heet dit kamp De Karosseer.

FIOD, politie en Justitie traden toen gezamenlijk op en van deze actie werden bewegende beelden, gemaakt vanaf het dak van een ME-wagen,  getoond tijdens een DCN-studiedag.

Voor deurwaarders , politieagenten en andere handhavers is en blijft het moeilijk om zonder een overmacht aan assistentie bepaalde woonwagenkampen te betreden.

Hoofdofficier van justitie Nieuwenhuizen van ’s-Hertogenbosch pleit inmiddels voor speciale interventieteams om problemen met woonwagenkampen op te lossen.

De hoofdofficier vindt dat gemeenten, belastingdienst en justitie meer moeten samenwerken. Alle drie zouden ze gebruik moeten kunnen maken van de interventieteams, die zowel kunnen controleren als handhaven. Ook kunnen ze kleinere gemeenten helpen. Die zouden nu volgens van  Nieuwenhuizen vaak niet in staat zijn om criminaliteit structureel aan te pakken.

Om de beeldvorming van woonwagenkampen positief te veranderen worden woonwagenkampen door de politiek tegenwoordig woonwagencentra genoemd. Eenzelfde werkwijze werd gevolgd voor de Vogelaar- of achterstandswijken. Deze werden omgedoopt tot prachtwijken, de problemen werden en worden met deze naamsveranderingen echter niet opgelost.