Met baan en eigen huis toch in de schuldsanering

Geld_woningSteeds meer mensen met een middeninkomen, komen in grote financiële problemen. Uit onderzoek van de NVVK en zoals ook verwoord tijdens de DCN-studiedag op 10 oktober jl., blijkt dat meer  mensen met een middeninkomen door verlies van werk en/of hypotheekschulden in de problemen komen. Twee tot drie van de tien mensen in de schuldhulpverlening hebben een eigen huis. De in de goede jaren aangegane financiële verplichtingen in combinatie met teruglopende inkomsten zorgen er o.a. voor dat steeds meer mensen een beroep doen op de schuldhulpverlening. Een eventuele vrijwillige verkoop van de eigen woning levert ook geen oplossing op voor het probleem aangezien de waarde van de woningen flink is gedaald en mensen meestal met een aanzienlijke restschuld worden geconfronteerd.

 

De prijzen van verkochte woningen lagen in september 7,9 procent lager dan een jaar eerder.

De laatste maand dat koophuizen duurder werden was januari 2009.

Inmiddels ligt de prijs van een verkochte woning op hetzelfde niveau als 2004.

De werkloosheid is inmiddels verder opgelopen. Op dit moment hebben 519.000 mensen geen baan en dat is 6,6 procent van de werkende bevolking.

In januari 2011 waren er nog geen 400.000 mensen werkloos, in de afgelopen maanden nam het aantal met gemiddeld 8000 per maand toe.

Medio augustus 2012 bleek dat voor het eerst sinds 1996 er meer dan een half miljoen mensen werkloos is. Een verdere toename van het aantal mensen zonder een baan wordt verwacht.