Ombudsman organiseert rondetafelconferentie

brenninkmeijerDe Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, onderzoekt hoe overheden teveel uitgekeerde bedragen of openstaande boetes invorderen. Het onderzoek is een vervolg op zijn rapport over de gemeentelijke schuldhulpverlening. Daaruit bleek dat bij schuldhulpverlening de overheid ook altijd is betrokken als schuldeiser. Met name de Belastingdienst is als schuldeiser prominent aanwezig.

Mensen met schulden hebben ook vaak openstaande verkeersboetes, niet betaalde premies zorg- en andere verzekeringen, achterstanden bij energieleveranciers en bij het betalen van huur.

 

De Ombudsman vindt dat de overheid bij de invordering niet alleen oog moeten hebben voor haar eigen belang. Maar ook rekening moet houden met de financiële positie en de mogelijk maatschappelijke consequenties van de invordering voor de gezinssituatie.

De overheidsvordering is daarbij een invorderingsinstrument dat schuldenaren in een moeilijke financiële positie kan brengen.

Tijdens de laatste DCN-studiedag op 10 oktober jl. is hierover gesproken, zo ook een aantal jaren geleden. De toen als staatssecretaris van Sociale Zaken aanwezige Aboutaleb uitte zo zijn bedenkingen tegen de overheidsvordering en de daaraan verbonden consequenties.

Het komt vaak voor dat burgers toeslagen en uitkeringen als voorschot ontvangen. Blijkt achteraf dat de uitbetaalde bedragen te hoog waren, wordt het teveel betaalde bedrag teruggevorderd.

De Ombudsman is voornemens begin 2013 een rondetafelconferentie te organiseren met overheidsorganisaties met als doel het creëren van een grote bereidheid om mee te werken aan het  oplossen van problematische schuldsituaties.

Roadshow

Om nog meer bekendheid te krijgen, gaat de Nationale ombudsman de provincies in. Reizend met een eigen bus, zoekt Brenninkmeijer de burgers op. De eerste provincie die werd bezocht is Friesland.