Deurwaarders willen kosten voorkomen

Rechter-hamerTijdens de laatste DCN-studiedag op 10 oktober jl. kwam het ook aan de orde, schuldenaren zijn niet gebaat bij allerhande incassokosten. Deze vergroten n.l. het financiële probleem en de vaak flinke schuldenlast.

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) is nu met een voorstel gekomen om schuldenaren, voordat het tot een rechtszaak komt, actief te vragen of ze zich echt voor de rechter willen verdedigen of dat ze dat liever schriftelijk of per e-mail doen.

 

Uit een onderzoek van de KBvG blijkt dat het aantal rechtszaken daardoor met 60 procent omlaag zou kunnen en dit zou een besparing van 47 miljoen euro kunnen opleveren.

Nu worden jaarlijks zo’n 600.000 incassozaken aan een rechter voorgelegd, in driekwart van die gevallen komt de schuldenaar echter niet opdagen.

Belastingdeurwaarders werken op grond van het recht van parate executie (vonnissen zonder tussenkomst van de rechter) Het door een belastingdeurwaarder betekende dwangbevel of hernieuwde bevel tot betaling is voldoende voor het leggen van een beslag op inkomen of eigendommen.

Een beslag op het inkomen is in de belastingsfeer zelfs al mogelijk na toezending van een postdwangbevel !

In hoeverre de KBvG deze bevoegdheden ook voorziet na het doen van de gedane voorstellen is nog niet duidelijk geworden.

Ook is niet helder of en in welke mate dit kostenverlagend voor de schuldenaar zal zijn.