Flinke afname BTW-fraude

fiodUit cijfers van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD), welke zijn verwerkt in een rapport van de Algemene Rekenkamer, blijkt dat de BTW-fraude bij grensoverschrijdende handel is gedaald van 131  miljoen euro per jaar naar gemiddeld 39 miljoen in de afgelopen 4 jaar. Via een zogenoemde carrouselfraude, waarbij goederen werden in- en uitgevoerd, met het doel om te kunnen frauderen, werd er naar schatting enkele jaren geleden voor ongeveer 100 miljard euro gefraudeerd met BTW. De Rekenkamper adviseert de Belastingdienst om door te gaan met de fraude-aanpak waarbij ondanks het succes, verbeteringen in de aanpak nog mogelijk zijn.

 

Zo is het bijvoorbeeld lastig voor de Belastingdienst omwisselingen van eigendom van ondernemingen te volgen. Ook duurt het regelmatig nog te lang voordat Europese belastingdiensten elkaar informatie geven.

Staatssecretaris Weekers van Financiën ziet echter mogelijkheden om de samenwerking met andere EU-landen bij de aanpak van de BTW-carrouselfraude nog verder te verbeteren.