Wanbetalers mogen later betalen

logo-czKlanten van zorgverzekeraar CZ uit Tilburg die in financiële problemen zijn geraakt en hun zorgpremie niet kunnen betalen, mogen van CZ  later beginnen met het afbetalen van de ontstane betalingsachterstand en de betaling uitsmeren over een langere periode. Via deze oplossing wil men bij CZ voorkomen dat mensen nog dieper in de problemen komen. Zorgverzekeraars hebben in de praktijk weinig mogelijkheden over te gaan tot sancties. Dit in tegenstelling tot b.v. woningverhuurders en energiebedrijven.

In het geval de premie voor een zorgverzekering zes maanden of langer niet wordt betaald, komt de verzekerde in een wanbetalingsregeling van het College voor Zorgverzekeraars (CvZ) terecht.

Het CvZ kan de verschuldigde premie inhouden op het inkomen van de wanbetaler.

Deze mogelijkheid bestaat sinds 2009 en sindsdien is het aantal wanbetalers van zo’n 300.000 naar ongeveer 290.000 gedaald. Om schuldenaren te dwingen  hun bestedingspatroon aan te passen en vrijwillig de zorgpremie te gaan betalen, zou een eerdere mogelijkheid tot het leggen van een beslag op het inkomen effectief kunnen zijn. Zo stellen deskundigen.