Toeslagen onterecht uitgekeerd

BelastingdienstDe belastingdienst heeft de afgelopen jaren voor zo’n 40 miljoen euro aan toeslagen voor zorg, huur of kinderopvang, onterecht uitgekeerd. Staatssecretaris Weekers van Financiën kondigt nieuwe maatregelen aan welke er voor moeten zorgen dat er minder gefraudeerd kan worden met deze subsidiegelden. Inmiddels loopt er ook een strafrechtelijk onderzoek naar mensen die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij deze fraude.

 

Sommige subsidieaanvragers zouden hun inkomsten uit het buitenland geheim houden voor de fiscus en op grond van een laag inkomen recht hebben op een hoge toeslag.

Grootschalige aanpak van systeemfraude, het sneller opleggen van hogere boetes (zo wil het Kabinet ondermeer dat de boetes voor herhaalde oplichting volgend jaar met 150 procent van het te betalen bedrag omhoog gaan) en het desnoods helemaal stopzetten van toeslagen in voorkomende gevallen, behoren tot de voorstellen die de fraude met gemeenschapsgeld moeten aanpakken.