Restschuld op kwart eigen huizen

Aflossing_hypotheekZo’n 25 procent van alle Nederlandse huishoudens met een eigen woning welke is belast met een hypotheek, zal in 2013 tot de conclusie komen dat de waarde van de woning de hypotheekschuld niet meer vertegenwoordigd. ING-bank verwacht dat de huizenprijzen het komend jaar nog verder dalen en het aantal huishoudens met een zogenoemde restschuld flink zal toenemen.

Volgens de Rabobank (de grootste hypotheekverstrekker in ons land) toonde de huizenmarkt ook in het vierde kwartaal van 2011 geen tekenen van herstel. Door gebrek aan vertrouwen bij consumenten, de economische malaise en de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek, zal hier op korte termijn geen verandering in komen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) betaalden huizenkopers in februari 2012 gemiddeld 3,4 procent minder dan een jaar eerder. Alle soorten huizen zijn goedkoper geworden, vooral appartementen dalen in prijs.

De daling van de huizenprijzen is het grootst in de provincie Groningen. Hier zijn de prijzen in een jaar met 7 procent gedaald. In de maand februari 2012 werden er 240 huizen verkocht, 32,6 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder.