Agressie en (belasting)deurwaarders

sleepGelet op het zeer grote aantal klantcontacten die (belasting)deurwaarders hebben, valt het aantal (zeer zware) agressiezaken mee. Toch wordt er wel een duidelijk toename van agressiezaken geregistreerd, de Arbeidsinspectie constateerde enige tijd geleden daarbij dat negentig procent van de gerechtsdeurwaarderskantoren te weinig doet om hun medewerkers te beschermen tegen agressie.

Het overgrote deel van de gerechtsdeurwaarders heeft wel eens te maken gehad met agressie en geweld. Het gaat meestal om verbale agressie zoals schelden, beledigen, bedreigen en intimideren.

Dat het ook volledig uit de hand kan lopen bleek b.v. in Zwijndrecht. Daar werd een deurwaarder met een hamer bewerkt.

In Dordrecht ging bij een huisuitzetting een boobytrap af waarbij de bewoner om kwam en een assisterende timmerman welke de deur wilde openmaken, zwaar gewond raakte.

In Zaanstad werd de te ontruimen woning in brand gestoken en de directeur van de woningbouwvereniging beschoten.

In Almelo werd een medewerkster van een deurwaarderskantoor mishandeld toen de auto van de schuldenaar in beslag werd genomen. De politie moest pepperspray gebruik om te man in bedwang te krijgen. Zo maar enkele praktijkvoorbeelden.

Vorige week ging het in Duitsland ook helemaal mis toen een deurwaarder werd doodgeschoten bij een huisuitzetting.

In het Algerijnse Oran, zo’n 450 km. ten westen van Algiers, heeft een moeder zichzelf en haar zoon in brand gestoken toen deurwaarders haar uit haar appartement wilden zetten.

De vrouw overleed in een ziekenhuis, haar drie jarige zoon overleefde zwaar gewond het drama.

Ook vanuit België zijn er voorvallen gemeld. Zo werden er in Brussel in één nacht vier kantoren van deurwaarders aangevallen. Er waren daarvoor ook al incidenten gemeld. Vermoed wordt dat het om wraakacties van krakers ging. 

Opvallend is dat in België politieagenten die ter bescherming van een gerechtsdeurwaarder mee gingen naar een schuldenaar, hiervoor een vergoeding kregen. Dat was n.l. tot voor kort zo. De deurwaarder moest de politieman betalen voor zijn hulp. Er was al jarenlang een discussie over deze vergoedingen. Die is nu gesloten: er komen geen vergoedingen meer.

Over het aantal agressiezaken tegen belastingdeurwaarders is geen juiste opgave te melden. De deurwaardersvakbond, met leden welke op een enkele uitzondering na allemaal werkzaam zijn bij de Belastingdienst, heeft geen cijfers en ook geen echte rol bij het bestrijden van agressie.

Over agressie tegen belastingdeurwaarders werkzaam bij de Lagere Overheden valt ook niets te zeggen. Bij deze deurwaarders zal de eventuele agressie per werkgever geregistreerd moeten worden.

Agressie, hoe hier mee om te gaan en wat er tegen te doen, is een onderwerp tijdens de DCN-studiedag op 10 oktober a.s.

Namens Veilige Publieke Taak (VPT) verzorgt mevrouw van Grunsven een inleiding.

De DCN staat overigens al een aantal jaren met een eigen stand op de VPT-beurs in Amersfoort om zo alle deurwaarders in Nederland te vertegenwoordigen. De eerstvolgende VPT-beurs is op donderdag 01 november 2012, wederom in de Rijtuigenloods te Amersfoort.