Loonsverhoging voor gemeentelijke belastingdeurwaarders

caoDeurwaarders en invorderingsambtenaren, in dienst bij een gemeente, ontvangen evenals alle andere gemeenteambtenaren een loonsverhoging. De nieuwe cao welke met terugwerkende kracht geldig is van 1 juni 2011 t/m december 2012 voorziet o.a. in een loonsverhoging van 1 procent per 1 januari 2012, een loonsverhoging van 1 procent per 1 april 2012 alsmede een eenmalige uitkering van (afhankelijk van de salarisschaal)  200 of  400 euro bruto. De te ontvangen bedragen worden in augustus uitbetaald. Verder is in de cao afgesproken dat de periode van begeleiding van werk naar werk wordt verlengd van 7 naar 24 maanden.

Boventallige medewerkers  die binnen twee jaar geen nieuwe baan vinden, krijgen maatwerk op basis van advies van een loopbaanbegeleider. Tevens beloven gemeenten het aantal externen terug te dringen en wordt een plan van aanpak gemaakt om interne bureaucratie te verminderen. Vanaf januari 2013 worden gemeenteambtenaren niet meer aangenomen voor een specifieke functie maar worden aangenomen in algemene dienst. De bedoeling hiervan is dat medewerkers flexibel  ingezet kunnen worden binnen de gemeentelijke organisatie. Naar de mening van de DCN zal dit bij het in dienst nemen van een belastingdeurwaarder niet eenvoudig zijn.
Vroeger was een belastingdeurwaarder ook nog wel eens tevens de marktmeester. De kwaliteit van het invorderen liet toen vaak te wensen over en dergelijke combinaties zijn niet meer van deze tijd. Een aanstelling van een belastingdeurwaarder in die specifieke functie zal dan ook nodig zijn en blijven, waarbij uitbreiding van het takenpakket met aan deze functie gelinieerde werkzaamheden soms wel mogelijk zal zijn.Voor reeds aangestelde ambtenaren geldt overigens ook dat ze per 01 januari 2013 in algemene dienst worden aangesteld en dit is toch wel een addertje onder het gras. Het geeft de werkgever aanzienlijk meer ruimte om met werknemers te gaan schuiven en deze aanvulling in de nieuwe cao zal dan ook niet door iedereen met gejuich worden ontvangen.
Van de zijde van de deurwaardersvakbond is en wordt overigens niets vernomen over deze cao en de inbreng bij de totstandkoming zal zo goed als zeker minimaal tot nihil zijn geweest.
Een gemiste kans aangezien bij de aanstelling van een gemeentelijke belastingdeurwaarder in algemene dienst (nieuwe situatie per 1/1-’13) kanttekeningen geplaatst hadden kunnen en moeten worden.