Duits drama bij huisuitzetting

Het is voor deurwaarders geen uitzondering, agressie bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Tijdens de eerstvolgende studiedag van de DCN op 10 oktober 2012 is het zelfs een van de onderwerpen welke aan de orde komen. In het Duitse Karlsruhe  ging het op 4 juli jl. echter helemaal mis tijdens een huisuitzetting. De uitvoerende deurwaarder liet een appartement door een slotenmaker openmaken, dit in aanwezigheid van o.a. de huurster en de nieuwe eigenaar. Een man in de woning, de vriend van de huurster, nam het gezelschap in gijzeling.

Daarna ging het verschrikkelijk mis, want de man schoot 4 personen dood en bracht vervolgens zichzelf om het leven. Tot grote schrik en droefenis bevond de deurwaarder zich ook onder de slachtoffers. Slechts een begeleidend ambtenaar wist na een worsteling aan het bloedbad te ontkomen.

Agressie is voor deurwaarders in geen enkele zaak te voorkomen. Een voorval als dit is gelukkig zeer zeldzaam maar bewijst maar eens  dat voorzichtigheid geboden is en bij gerede twijfel over de omstandigheden waaronder de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd, terughoudend moet worden opgetreden en de eigen veiligheid en die van assisterende personen de hoogste prioriteit heeft.