Urgente geldnood een toenemend probleem

ssunVolgens de koepelorganisatie Stichtingen Urgente Noden (SSUN) is het aantal hulpaanvragen met name in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag flink toegenomen.
De SSUN is in 50 steden en provincies actief en helpt huishoudens die plotseling in geldnood zijn gekomen. De inkomsten van de SSUN komen hoofdzakelijk van particuliere fondsen en charitatieve instellingen zoals het Leger des Heils. Om te voorzien in deze vorm van geldnood zou jaarlijks een bedrag van 24 miljoen euro nodig zijn.

De SSUN staat los van de bijzondere bijstand of een andere regelgeving en betaalt de eenmalig kosten voor b.v. een wasmachine. Mensen hoeven het geld niet terug te betalen. De stichting neemt overigens schulden niet over.Vooral alleenstaanden hebben moeite om zelfstandig rond te komen. Vier op de tien huishoudens met een bijzondere bijstand zijn mensen zonder een partner. Daarvan is 60% en vrouw en 40% een man. Dit is gebleken uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het jaar 2011.
Het hogere percentage vrouwen valt wellicht te verklaren uit het feit dat een groot deel van de alleenstaanden wordt gevormd door eenoudergezinnen die bestaan uit vrouwen met kinderen.
Ongeveer twee procent van alle volwassenen (250.000 personen) deed een beroep op de bijzondere bijstand. Jaarlijks is hiermee zo’n 400 miljoen euro gemoeid.In hoeverre geldnood is ontstaan door overmacht of een verkeerd uitgavenpatroon (te veel uitgaven ten opzichte van de inkomsten) is nog niet geheel duidelijk.
Deurwaarders constateren regelmatig dat luxe-goederen zoals b.v. een flatscreen-TV wel aanwezig zijn maar er soms mede door dit soort uitgaven er geen financiële middelen zijn voor meer noodzakelijke aankopen of betalingen.
Voorlichting zoals al wordt gedaan door het NIBUD zou wellicht hier een deel van dit probleem kunnen voorkomen. Jongeren staan bloot aan geldslurpende verleidingen en hebben geen idee meer over hun financiële reilen en zeilen. Daarin moet verandering komen, zo vinden het CDA en de ChristenUnie. Deze partijen komen met een wetsvoorstel om het ouderwetse Zilvervlootsparen nieuw leven in te blazen.
De herintroductie is een onderdeel van een breed educatiepakket om jongeren hun financiële bewustzijn terug te geven.
Volgens het NIBUD geven ouders soms hun kinderen ook geen of te weinig opvoeding op het gebied van geldzaken. Niet zelden geven ouders zelfs het verkeerde voorbeeld en is een deurwaarder aan de deur geen uitzondering.