Gebruik camera’s neemt toe

fototoestelHet gebruik van camera’s voor signalering en bewijslast neemt steeds verder toe. Bij de politie zijn helmcamera’s al geen noviteit meer, tien gerechtsdeurwaarders hebben enige tijd als proef  met een camera op hun colbert rondgelopen. Dit laatste om bij geweld tegen de deurwaarder ook meteen met bewijs te kunnen komen. De gemeente Nijmegen gaat auto’s met camera’s gebruiken om onder meer bij de voordeur van verdachten te filmen. Dat gebeurt bij inwoners, welke worden verdacht van bijstandsfraude.

De inzet van camera’s is volgens de gemeente sneller, beter en veiliger dan het posten van sociaal rechercheurs. Voor de aanschaf van de camera’s is 30.000 euro uitgetrokken, men denkt echter met deze investering en andere maatregelen  vier miljoen te kunnen besparen.
Voor controles op kentekenregistraties zijn al langer auto’s met camera’s uitgerust. In het verleden gebeurde dit hoofdzakelijk om vast te stellen of de motorrijtuigenbelasting wel was voldaan, tegenwoordig  om de auto bij openstaande belastingaanslagen in beslag te kunnen nemen.  Zie voor meer informatie over dit laatste bij www.scanacar.nl.