Bang voor blauwe belastingbrief

De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde op 11 juni 2012 een vijftal Friese weigeraars wegens het stelselmatig niet doen van de aangifte inkomstenbelasting. De veroordeling bestond uit geldboetes tot 750 euro en zelfs voorwaardelijke celstraffen. Van de vijf verdachten verschenen er slechts twee voor de rechtbank. De drie afwezigen werden bij verstek veroordeeld. Nog zes anderen moeten binnenkort in het verdachtenbankje plaatsnemen.

Er waren overigens verrassende redenen, welke volgens de verdachten aanleiding waren voor het niet doen van de aangifte. Een gaf aan depressief te worden van de blauwe envelop en die daarom maar niet opende, een ander had een accountant die ziek was.
Deze of vergelijkbare smoezen worden overigens ook vaak geuit naar belastingdeurwaarders, op het moment dat die belastingschuldigen confronteren met onbetaalde belastingaanslagen.Weigeraars voor het doen van aangifte zijn de afgelopen jaren wel vaker voor de rechter gesleept. In 2011 werden twee personen zelfs veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf en in 2010 gingen de boetes voor het aangifteverzuim al flink omhoog.