Gemeente in de rol van schuldbemiddelaar?

hulp bij schuldenMensen die schulden hebben moeten daarvoor niet meer te maken krijgen met het CJIB, maar met de gemeente waarin ze wonen. De gemeente moet de schulden overnemen en handelt de zaken af met de schuldeisers. De schuldenaar betaalt zijn/haar schulden aan de gemeente. Dat is althans het voorstel van de Amsterdamse wethouder Vliegenthart (SP) Mocht deze overname goed werken, dan kan de gemeente ook de schulden van de Belastingdienst, DUO en UWV overnemen. De PvdA Tweede Kamerfractie ziet wel wat in het voorstel, de VVD is mordicus tegen. Laatst genoemde partij vreest dat het door de gemeente betaalde geld niet bij de schuldenaren zal worden geïnd en dat uiteindelijk de belastingbetaler het kind van de rekening zal worden.

Daar waar de ene partij zegt hiermee kosten te besparen en huisuitzettingen te kunnen voorkomen, stelt de andere dat mensen moeten worden geholpen door uitleg over hoe ze op een betere manier met hun geld kunnen omgaan. Vervolgens zal de ene gemeente weer sneller overgaan tot het kwijtschelden van schulden dan de andere gemeente, zo mag worden verondersteld.
Schuldhulpverlening is bedoeld om financieel orde op zaken te stellen en voor Sinterklaas spelen hoort daar niet bij, zo stelde tot slot VVD-kamerlid Perjan Moors. En daar is niets tegenin te brengen.