Eerste Geldloket van ons land in Amersfoort

Stadsring51Het eerste Geldloket in Nederland staat sinds kort in Amersfoort en werd geopend door Prinses Maxima en demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager. Het Geldloket is er nadrukkelijk niet om voor iemand een hypotheek te regelen of een uitkeringsaanvraag te doen. Het loket is in het leven geroepen om mensen financieel wegwijs te maken in de steeds complexere maatschappij. Met name bij b.v. huwelijk, scheiding en ontslag hebben mensen vragen waar zonder hulp geen goed antwoord op kan worden gevonden. Een bezoek aan het loket, een eenjarige proef, is altijd gratis. Het Geldloket is ondergebracht bij Schuldhulpinstantie “Stadsring 51”.

De werkloosheid in ons land loopt zorgwekkend snel op. De crisis begint de Nederlandse werknemer nu echt hard te raken. In april raakten maar liefst 24.000 mensen hun baan kwijt en kwam de teller van het totaal aantal werklozen op 489.000 te staan. Naar verwachting groeit dit tot ruim boven een half miljoen aan het eind van 2012.
Nederland scoort met een werkloosheid van 6,2 procent voor Europese begrippen nog laag. Toch is dit wel het hoogste peil sinds zes jaar.
De stijgende werkloosheid brengt grote gevaren met zich mee voor de economie. Verder kan het ook leiden tot een toename van gedwongen verkopen op de huizenmarkt. En dat alles op een moment dat de huizenverkoop al in het slop zit en de prijzen sterk onder druk staan.
Dat niet iedere Nederlander goed kan omgaan met zijn financiële mogelijkheden is bekend.
Het is niet meer zo dat alleen de onderkant van de samenleving met schulden kampt. Ook middeninkomens melden zich bij de schuldhulpverlening.
Inmiddels staat de helft van de Nederlanders aan het einde van de maand rood of komen ze geld tekort. Daaronder toch ook veel mensen die eerder in die maand wel nieuwe kleding hebben gekocht of zijn uitgegaan. Dat laatste constateert Wijzer in Geldzaken, een club waarin veertig organisaties samenwerken en die wil bereiken dat Nederlanders bewuster worden van hun budget, de financiële mogelijkheden maar ook onmogelijkheden.
Met het gebruik van een huishoudboekje (in de veertiger en vijftiger jaren van de vorige eeuw een heel normaal iets) hoopt Wijzer in Geldzaken mensen bewust te maken van hun uitgavengedrag.
Belasting- en gerechtsdeurwaarders zullen ook in toenemende mate rekening moeten houden met de gevolgen van de crisis. Koud invorderen is, voor zover het al zou lukken, niet meer van deze tijd. Daar waar de problemen van schuldenaren echt groot zijn, is een goede samenwerking met schuldhulpverlening vaak nog de enige mogelijkheid om uiteindelijk met een voor alle partijen bevredigende oplossing te komen.