Pensioen belastingdeurwaarders op de tocht

abpVeel belastingdeurwaarders zijn in dienst bij de overheid, met name de Belastingdienst en gemeenten. Het pensioenfonds voor deze groep is (zoals overigens voor alle ambtenaren) het ABP. De forse daling van de lange rente sinds begin mei zorgt voor flink wat somberheid bij dit grootste pensioenfonds van ons land. Het ABP had op 30 april 2012 een recordbedrag van € 260 miljard euro in kas. Hier tegenover stonden echter verplichtingen van maar liefst € 275 miljard.

Het ABP kondigde begin dit jaar een korting van 0,5% aan op de pensioenen van gepensioneerden en werknemers die mogelijk ingaat op 1 april 2013. Mocht dit voor een herstel van de financiële postitie nodig zijn, volgt mogelijk nog een tweede verlaging.

Volgens een fiscalist van Ernst & Young zal het belasten van de reiskostenvergoeding leiden tot een chaos. Administratief zal deze maatregel bijna niet zijn uit te voeren. Om deze reden verdween in 2003 een vergelijkbaar voorstel in de prullenbak. Dat de werknemer bij het invoeren van deze maatregel veel geld zal inleveren, staat overigens wel vast. Ook veel belastingdeurwaarders maken gebruik van de eigen auto of een lease-auto tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Ook daar is onrust te bespeuren over het voorstel de vergoeding woon- en werkverkeer te gaan belasten. Alle aanleiding voor de deurwaardersvakbond om van zich te laten horen, een duidelijk standpunt in te nemen en met voorstellen te komen in het belang van de belastingdeurwaarders. Tot op heden is er echter vanuit die hoek nog helemaal niets vernomen.