Consument heeft geen vertrouwen in de economie

crisisNa een korte opleving in de maand april, is de Nederlander het vertrouwen in de economie weer helemaal kwijt geraakt. Duurzame aankopen blijven uit, mede door de aangekondigde maatregelen in het Kunduz-akkoord. Daar waar mogelijk, wordt er gespaard en geen geld uitgegeven.
Ook de verslechterde vooruitzichten voor wat betreft het salaris en de pensioenen zijn een goede voedingsbodem voor een negatief gevoel van de Nederlandse consument.

 

In Europa is de eurocrisis ook weer terug van weggeweest. De slechte economie kostte de Franse president Sarkozy begin mei de kop. Het begrotingstekort bedroeg  in 2011 5,2%. Duitsland kende in 2011 een begrotingstekort van slechts 1%,  in Italië was dat 3,9%   Portugal 4,2% en ons  land “scoorde” 4,7%  terwijl Spanje al een tekort van 8,5% noteerde. Ierland zat met 13,1% zelfs ruim boven de 10%!

Problemen dus alom en ondertussen zijn de Europese leiders het niet eens over de te nemen stappen voor verbetering op korte termijn. Het vertrouwen in de euro bij de Grieken is zo goed als weg, Spaanse banken hebben mogelijk 76 miljard aan vers kapitaal nodig om verliezen op zogeheten slechte leningen op te vangen.Het Europese permanente noodfonds voor de euro ESM is voor de PVV aanleiding om een kort geding tegen de staat te beginnen. PVV-leider Wilders wil via die weg afdwingen dat er pas na de verkiezingen van 12 september in de Tweede Kamer wordt gestemd over dit noodfonds.

De zaak dient op dinsdag 29 mei 2012 om 10.30 uur bij de Rechtbank in Den Haag.
Nederland zou 40 miljard aan dit fonds moeten overmaken, zonder dat het parlement greep heeft op de wijze waarop dit geld wordt uitgegeven.

Ook de ChristenUnie, SP, SGP en PvdD zijn tegen deelname.Volgens minister de Jager is het fonds  in het belang van noodlijdende Zuid-Europese landen maar ook zeker in het belang van Nederland en Duitsland. Als het misgaat met de euro is de ellende niet te overzien, zo stelde de Jager.Al dit binnen- en buitenlandse politieke rumoer maakt de burger wantrouwend en dat vertaalt zich vervolgens in een stagnerende of zelfs teruglopende economie.De banken ontkomen nipt aan een verdrievoudiging van de door het Kabinet voorgestelde bankenbelasting. Wel wordt de belasting verdubbeld ten opzichte van het oorspronkelijk voorstel. Met het wetsvoorstel worden ook de bonussen aangepakt.