Deurwaarder in plaats van dokter aan bed

schuldenHet is bekend dat in vele landen andere werkwijzen bij het invorderen van schulden worden gehanteerd. Zo volgt b.v. in Spanje een deurwaarder soms hinderlijk een schuldenaar in opvallende kleding. Dit om betaling af te dwingen.  Of deze gevallen meer worden in verband met een toename van schulden en werkloosheid, is niet bekend.In de VS  doen deurwaarders het nog weer heel anders.

Uit een onderzoek van The New York Times blijkt dat deurwaarders , zelfs gekleed in witte doktersjassen, in tal van ziekenhuizen schuldenaren bezoeken. Betaalt de schuldenaar niet, dan krijgt hij/zij geen zorg! Openbaar aanklager Lori Swanson in Minnesota vindt dat deurwaarders de privacy regels schenden.
Ook zouden ze zich vaak niet legitimeren. Reden genoeg om de deurwaarders aan te pakken. Of het in ons land door de invoering per 1 januari 2013 van € 7,50 per dag liggeld in ziekenhuizen ook zo ver gaat komen, valt te betwijfelen. Of iedereen die wordt opgenomen die € 7,50 per dag gaat betalen, is overigens ook absoluut niet zeker. Bij mensen zonder een vaste woon- of verblijfplaats, zonder vast inkomen of bij mensen die nu de verplichte zorgpremie ook al niet betalen, moet worden betwijfeld of die bijdrage wel kan worden geïncasseerd.
Het is overigens in ons land zo, dat een (belasting)deurwaarder zich niet meteen moet legitimeren. Op verzoek van de schuldenaar, moet hij/zij wel een legitimatie kunnen tonen.