Vakantiegeld op aan aflossing (belasting)schuld

geldkist (2)De meeste Nederlanders ontvangen in de maand mei hun vakantiegeld. Gebleken is dat het geld binnen drie maanden al weer is uitgegeven. Dat geldt althans voor  zo’n 50% van de ontvangers.Het geld wordt overigens voor vele doeleinden gebruikt. Wellicht dit jaar nog meer dan voorgaande jaren, want naar schatting gaan maar liefst 500.000 minder mensen op vakantie in 2012. En die personen gebruiken het vakantiegeld dus niet voor een vakantie.

De eurocrisis en mogelijk onzekere financiële omstandigheden in de nabije toekomst zijn daarbij hoofdoorzaken.Naast gebruik voor vakanties, spaart een kwart het vakantiegeld op. Vijftien procent  lost een (belasting)schuld af en nog eens 11 procent heeft het nodig voor een grote aankoop zoals b.v. meubels.
Maar liefst 10 procent heeft het vakantiegeld nodig om het gat in de lopende rekening mee te vullen.Niet alleen het vakantiegeld wordt voor  van alles en nog wat gebruikt. Bij gezinnen waar kinderbijslag wordt ontvangen komt het regelmatig voor dat ook van deze inkomsten belasting en andere schulden van worden afbetaald. De vraag “ mag ik het volgende maand betalen want dan komt de kinderbijslag”  zal bij veel deurwaarder bekend in de oren klinken. Of kinderbijslag hiervoor bedoeld is, kunnen vraagtekens bij worden gezet.  Bij besteding van het vakantiegeld ligt dat wellicht iets anders.