Waterschappen wellicht onbestuurbaar

Door de val van het Kabinet Rutten, dreigen de Waterschappen onbestuurbaar te worden. Als de Tweede Kamer de Waterschapswet niet wil behandelen, is het praktisch niet haalbaar om op tijd verkiezingen te organiseren voor de waterschappen.

In het wetsvoorstel staat dat de waterschappen voortaan niet meer door de burgers maar door gemeenteraadsleden gekozen zullen worden. Komt de nieuwe wet er niet, dan blijft dus alles bij het oude en moeten er in november verkiezingen worden gehouden.

Ook moeten de besturen dan in januari aftreden en mogen ambtenaren bij de waterschappen vanaf januari 2013 hun werk niet meer doen. Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) komt in een brief aan de Kamer met een tweetal oplossingen voor het probleem. De eerste is het wetsvoorstel gewoon behandelen, met spoed door de Tweede Kamer leiden waardoor de verkiezingen worden uitgesteld en de zittingsduur van de besturen wordt verlengd. De tweede mogelijkheid is het wetsvoorstel aanpassen en dan behandelen.

Er zijn overigens al geruime tijd geluiden te horen de waterschappen af te schaffen en de taken onder te brengen bij de provincies.