Komt de volgende bankencrisis eraan?

De volgende bankencrisis komt eraan. Volgens een Duitse econoom is de discussie over bezuinigen versus groei ‘een schijndebat’. Het echte debat moet volgens hem gaan over banken. Daarmee gaat het zo slecht dat een nieuwe bankencrisis dreigt, waarvan de rekening, net als tijdens de vorige, betaald zal worden door de belastingbetaler.

Vooral de banken in Zuid-Europa hebben het moeilijk. Dat het zo slecht gaat met de banken  komt door de kapitaalvlucht en terugtrekking van Noord-Europese banken en andere investeerders uit Zuid-Europa. Daarmee is ook het risico voor de noordelijke eurolanden meer van de particuliere naar de publieke sector verschoven. Zoals bekend wisselen ook steeds meer particulieren hun euro-spaartegoeden om in met name Engelse ponden.
Het afnemende vertrouwen in de euro o.a. gevoed door de problemen in Zuid-Europese landen (met name Griekenland en Spanje) zijn een goede  voedingsbodem voor grote twijfels over de stabiliteit van de euro en het voortbestaan van deze munteenheid.