Contante betalingen houden controle op uitgaven

geld 1Uit een onderzoek van de Nederlandse Bank blijkt dat ouderen, lager opgeleiden en mensen die moeite hebben om financieel rond te komen, 

het liefst contant betalen om zo hun uitgaven onder controle te houden. Schuldhulpverleners en (belasting)deurwaarders zullen onderschrijven dat met name bij de laatst genoemde categorie problemen voorkomen kunnen worden of minimaal verminderd in het geval er meer contant zou worden betaald. Een en ander staat echter haaks op het overheidsbeleid waarin contante betalingen juist worden ontmoedigd.

Daar waar de bodem van de portemonnee letterlijk zichtbaar wordt en er geen geld meer kan worden uitgegeven, is dat duidelijker dan in die gevallen waar via pinbetalingen het “rood staan” bij een bank het resultaat is.

 

Sinds het uitbreken van de financiële crisis, zijn steeds meer huishoudens (met name de financieel zwakkeren) in de problemen gekomen. Budgetcontrole is dan ook noodzakelijk, vooral bij diegenen die moeite hebben om rond te komen.

Een nieuwe sinds kort geïntroduceerde betaalmogelijkheid is het contactloos betalen. De betaling vindt plaats door de pinpas of mobiele telefoon tegen een betaalautomaat te houden. Het is vooral bedoeld voor kleine uitgaven (tot € 25,– per keer)

In zijn column op de site van Wijzer in Geldzaken besteedt Olaf Simonse hier aandacht aan en zet kanttekeningen bij deze nieuwe betaalmogelijkheid. Contactloos betalen, ook al gaat het (nu nog) over kleine bedragen, vergroot naar de mening van DCN tot het doen van impulsaankopen. En dat is voor mensen met een toch al beperkt budget geen goede zaak.