Belastingdienst hervat stapsgewijs verzending herinneringen en aanmaningen

De Belastingdienst stuurde de afgelopen maanden in verband met de coronacrisis geen betalingsherinneringen en aanmaningen. Ook andere werkzaamheden werden tijdelijk gestopt, zoals controles bij bedrijven. Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld en het economische leven weer op gang komt, hervat de Belastingdienst deze werkzaamheden weer.  Lees hier verder.

Spoedwet: huurders met tijdelijk contract kunnen verlengen vanwege corona. Er mag door de crisis ook niemand uit woning worden gezet

Huurders die getroffen worden door de coronacrisis, kunnen nog tot 1 november het tijdelijke huurcontract verlengen. Dat heeft het kabinet in een spoedwet geregeld. Verhuizen zou in deze periode waarin ‘alles op z’n kop staat’ moeilijker zijn dan normaal. Lees hier verder.

Lenen voor aankoop woning moeilijker

Het is sinds het uitbreken van de coronacrisis moeilijker geworden om bij de bank een hypotheek te krijgen. De acceptatiecriteria zijn strenger geworden, zo stelt toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB) vast. Lees hier verder.

Strengere aanpak van geweld tegen mensen met publieke functie

Iemand die geweld pleegt tegen mensen die een publieke taak uitvoeren, komt er straks in de rechtbank niet meer vanaf met een taakstraf. Een taakstraf past niet bij de strengere aanpak die het kabinet voorstaat. Het gaat niet alleen om geweld en agressie tegen politiemensen, brandweer of opsporingsambtenaren, maar ook om bijvoorbeeld medewerkers in de zorg of gevangenissen die  een publieke taak hebben. Ook al wordt deze beroepsgroep niet expliciet genoemd, mag worden aangenomen dat e.e.a. tevens van toepassing is op geweld tegen deurwaarders. Daders zullen dan altijd een celstraf moeten uitzitten, staat in een wetsvoorstel. Lees hier verder.

Noodverordening blijft mogelijk in coronanoodwet

Het veel bekritiseerde ontwerp voor een coronanoodwet is grondig gewijzigd. Wie een coronaboete is opgelegd, hoeft straks niet te vrezen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) mis te lopen en achter de voordeur wordt niet gecontroleerd. Het wetsvoorstel, dat maandag aan de Tweede Kamer is voorgelegd, ‘lijkt niet meer op het eerste concept’, zegt het kabinet. Lees hier verder.

Tekorten en schulden lopen op en niemand maakt er zich druk om

Begrotingstekort en staatsschuld schieten omhoog, in Nederland en elders eveneens. De in de EU afgesproken grenzen verdwijnen uit beeld. En niemand lijkt zich daar op dit moment druk om te maken. Lees hier verder.

Wanbetaling: afgesloten van drinkwater

Jaarlijks wordt de waterleiding van tussen de 500 en 750 gezinnen met kinderen afgesloten. Sommige gezinnen zitten maanden tot jaren zonder kraanwater. Lees hier verder.

Minder scheidingen door corona

De coronapandemie heeft in tegenstelling tot de verwachting van een stijging juist geleid tot een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen. Zo blijkt uit onderzoek onder ruim 300 leden van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators. Lees hier verder.

ING sluit per direct kwart van de kantoren

ING gaat een kwart van de kantoren in Nederland sluiten, zo’n 42 kantoren. Daar zouden evenzoveel servicepunten voor in de plaats moeten komen. Er zou geen sprake zijn van gedwongen ontslagen. Lees hier verder.

AFM: Nederlandse huishoudens beperkt financieel weerbaar bij crisis

De coronacrisis stelt de financiële weerbaarheid van Nederlandse huishoudens behoorlijk op de proef. De helft van de Nederlandse huishoudens houdt volgens de Nibud-normen te weinig buffers aan. Een doorsnee huishouden heeft maar €2.000 om een inkomensterugval op te vangen, zonder in te teren op het spaarpotje voor tegenvallers. Jongeren, flexwerkers en zelfstandigen zijn nog kwetsbaarder. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de buffers van Nederlandse huishoudens om een plotse daling van het inkomen te kunnen ‘uitzingen’. Lees hier verder.