Kabinet verhoogt maximumvergoeding vaste lasten

Het kabinet verhoogt de maximumbedragen van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De TVL-regeling is een regeling die door de coronacrisis in het leven is geroepen. Hiervoor wordt 375 miljoen euro opzijgezet. Bedrijven met minder dan 250 werknemers kunnen nu maximaal 550.000 euro aan vaste lasten vergoed krijgen, in plaats van 330.000. Het maximumbedrag voor grote bedrijven gaat van 400.000 euro naar 600.000 euro per kwartaal. Het gaat om de eerste twee kwartalen van het jaar. Lees hier verder. Het lukt de overheid overigens niet om deze maand nog geld over te maken naar ondernemers die nog coronasteun van vorig jaar krijgen op basis van de TVL-regeling. Een aantal van die bedrijven komt daardoor in betalingsproblemen. Lees hier verder.

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Ondernemers/ZZPers, werknemers of werkzoekenden die door de coronaproblematiek noodzakelijke uitgaven zoals woonkosten niet meer kunnen betalen, kunnen waarschijnlijk vanaf 01 maart 2021 gebruik maken van de TONK-regeling. Lees hier verder.

Celstraffen voor phising klanten van een bank

De rechtbank Noord-Holland heeft twee mannen van 27 een 24 jaar veroordeeld tot een celstraf nadat ze slachtoffers hadden opgelicht door phishing. Klanten dachten ten onrechte contact te hebben met hun bank en gaven hun gegevens op. De verdachten probeerden zo geld te stelen. De 27-jarige man heeft 20 maanden cel gekregen, de 24-jarige 15 maanden waarvan 5 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Lees hier verder.

Klem tussen balie en beleid

Als overheidsdiensten zoals de Belastingdienst, het UWV of het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen falen, komt dat door een stapeling van problemen. Het beleid dat zij van de Tweede Kamer moeten voeren, is vaak niet uitvoerbaar, door doorgeslagen digitalisering is er geen ruimte voor maatwerk en problemen komen niet aan het licht of worden rooskleuriger voorgesteld dan ze zijn.  Door gebrekkige samenwerking tussen Kamerleden, ambtenaren bij ministeries en ambtenaren bij uitvoeringsorganisaties zit de burger geregeld „klem tussen balie en beleid.” Lees hier en ook hier verder.

Mogelijk verlenging uitstel van betaling

Ondernemers die een belastingschuld hebben, moeten meer ruimte krijgen om na de coronacrisis weer uit het rood te komen. Dat vindt demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief. Hij werkt aan een plan om te voorkomen dat bedrijven na de crisis alsnog failliet gaan. Lees hier verder.

Kamer voor gerechtsdeurwaarders/Hof van Amsterdam

De Kamer voor Gerechtsdeurwaarders en in hoger beroep het Hof van Amsterdam, deden in het laatste kwartaal van 2020 een aantal uitspraken van zaken tegen gerechtsdeurwaarders. Lees hier voor de uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam. Verder hier  –  hier  –  hier  en hier over vier beslissingen van de Kamer van Gerechtsdeurwaarders in Amsterdam.

Uitspraken Kantonrechter in twee zaken tegen bewindvoerders

Een bewindvoerderskantoor is door de kantonrechter van de rechtbank Overijssel tot 1 januari 2022 geschorst in de dossiers van 20 cliënten. Het kantoor heeft in de afgelopen periode teveel fouten gemaakt en de zaken niet voldoende op orde. Een tijdelijke bewindvoerder neemt de taken zolang over. Lees hier verder. Voormalig beschermingsbewindvoerder wordt door de kantonrechter veroordeeld in de schade wegens slecht bewindvoerderschap. Schulden zijn niet tijdig betaald en bijzondere bijstand voor kosten rechtsbijstand is niet aangevraagd. Lees hier verder.

 

BEDRIJF GERED DANKZIJ EERSTE WHOA-PROCEDURE

Het eerste akkoord onder het regiem van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) is een feit. Daardoor kon het faillissement van een bedrijf in de evenementenbranche worden afgewend. De WHOA, een onderdeel van de Faillissementswet, geldt sinds 1 januari 2021. De wet moet voorkomen dat een bedrijf failliet wordt verklaard terwijl het nog wel (deels) levensvatbaar is. Lees hier en ook hier verder.

Celstraffen voor jarenlange fraude door belastingadviseurs

Tegen twee belastingadviseurs uit De Lutte en Almelo zijn in hoger beroep celstraffen geëist voor het frauderen met belastingaangiftes. De twee Twentse adviseurs hebben volgens berekeningen van het Openbaar Ministerie de fiscus ongeveer een miljoen euro door de neus geboord. Lees hier verder.

 

Duizenden zelfstandigen moesten onterecht toeslag terug betalen

Door een fout van de Belastingdienst hebben duizenden Nederlanders onterecht toeslagen moeten terugbetalen. Volgens schattingen van het ministerie van Financiën zijn mogelijk 10.000 tot 15.000 Nederlanders in de problemen gekomen door het gebruik van zogeheten leenbijstand (bbz). Lees hier verder.