Eerder afzien van herziening of terugvordering van te veel betaalde uitkering en intensievere rechterlijke toetsing

Uitkeringsinstanties moeten oog hebben voor hun eigen rol bij het ontstaan van een herziening en/of terugvordering van te veel betaalde uitkering. Ook moeten ze meer rekening houden met de financiële, sociale en psychische problemen die kunnen ontstaan als iemand een groot bedrag moet terugbetalen. Daarover heeft de Centrale Raad van Beroep vandaag een belangrijke uitspraak gedaan. De bestuursrechter gaat indringender toetsen of instanties voldoende oog hebben voor de menselijke maat. Lees hier verder. UWV deelde veel minder boetes uit aan mensen met uitkering. Het UWV constateerde vorig jaar een stuk minder overtredingen van mensen met een uitkering. In 2022 overtraden nog ruim 10.000 mensen de regels rond de inlichtingenplicht, in 2023 is dat gedaald naar 6600. De inlichtingenplicht houdt in dat mensen met een uitkering het UWV op de hoogte moeten houden van onder meer vakanties, verhuizingen of vrijwilligerswerk. Als dat niet gebeurt, moeten uitkeringsgerechtigden het te veel ontvangen bedrag terugbetalen. Lees hier verder.

 

FIOD onderzoekt weer massale Bulgaarse toeslagenfraude

De fiscale opsporingsdienst FIOD doet opnieuw onderzoek naar georganiseerde fraude met toeslagen vanuit Bulgarije. De dienst Toeslagen heeft van buitenaf meerdere tips gekregen over mensen die zich ten onrechte inschrijven op een Nederlands adres en toeslagen aanvragen. Er zijn 2000 verschillende burger-servicenummers bij betrokken. In 2013 kwam ook al aan het licht dat een Bulgaarse bende op deze wijze op grote schaal had gefraudeerd met toeslagen. Deze nieuwe zaak lijkt een herhaling daarvan. Lees hier verder.

Ook bij executieverkopen: verbod op contante betalingen boven € 3.000

Het zal geen dagelijkse praktijk zijn voor deurwaarders, toch zijn grote contante betalingen bij een executieverkoop van b.v. een auto geen uitzondering. Om witwassen van crimineel geld tegen te gaan, hebben Minister Van Weyenberg van Financiën en minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer in een brief laten weten (ondanks het feit dat dit voorstel controversieel is verklaard door de Tweede Kamer) door te willen gaan met het verbod op contante betalingen boven € 3.000,– Lees hier verder.

 

Bijna half miljoen Nederlanders kampen met verborgen voedselnood: ’Dagelijks onzekerheid of er voldoende eten is’

Het Rode Kruis becijfert in nieuw onderzoek dat meer dan 450.000 mensen in Nederland kampen met ’verborgen voedselnood’. Het Rode Kruis ’is geschrokken van het hoge aantal’ en pleit voor oplossingen en maatregelen om de nood te lenigen, laat ze dinsdag  16 april weten: „Er is dagelijks onzekerheid of er voldoende eten is.” De bijna half miljoen zou ’een ruwe schatting’ zijn, omdat precieze omstandigheden van mensen zonder adres (daklozen of mensen zonder papieren) niet in deze cijfers te zien zijn. Soortgelijk onderzoek werd in 2021 eerder gedaan, met soortgelijke resultaten. Lees hier verder.

 

 

Voorkomen van fraude door werknemers

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de werknemers toegeeft minstens één keer te hebben gestolen van hun werkgever. Deze statistiek onthult een dieper probleem: financiële fraude op de werkvloer. Maar hoe gebeurt dit eigenlijk en wat zijn de gevolgen? En nog belangrijker, hoe kunnen bedrijven zich beschermen in dit digitale tijdperk? Lees hier verder.

 

Soevereinenbeweging ondermijnt democratische rechtsorde

Mensen die zich soeverein verklaren keren zich af van de overheid en andere instituties. Hoewel ze veelal een open houding houden richting andere mensen, verspreiden ze wel feitelijk onjuiste verhalen over de, volgens hen, kwade intenties van de instituties. Ook willen ze zelf bepalen of wet- en regelgeving op hen van toepassing is. Lees hier verder.

 

Oeps, een foutje: Rechtszaak uitgesteld nadat advocaat cliënten door elkaar haalt

Een advocaat haalde zijn cliënten met dezelfde voornaam door elkaar, waardoor de daadwerkelijke verdachte niet op de zitting verscheen. Afgelopen woensdag vond de zitting plaats in de rechtbank in Lelystad. Dat meldt Omroep Flevoland. Lees hier verder.

Fiscaal advocaten hekelen willekeur bij fiscus

De invordering van coronaschulden bij ondernemers loopt spaak door personeelstekort bij de fiscus. Ondernemers die zich melden vangen vaak bot, terwijl anderen in de luwte blijven. Deze willekeur zorgt voor onzekerheid en spanning onder cliënten, zien fiscaal advocaten. Lees hier verder.

Peperdure auto’s in beslag genomen

Een gloednieuwe McLaren, Ferrari, Lamborghini en Mercedes – samen goed voor zeker een miljoen euro, aldus kenners – werden  dinsdagochtend 09 april aan Gildeweg in het Noord-Hollandse Blokker onder het oog van verbouwereerde medewerkers van omliggende bedrijven op de bergingswagens getakeld. Later op de dag werden de in beslag genomen wagens worden afgevoerd naar het Beslaghuis in Haarlem. Lees hier verder.

Financiële problemenvormen vaak de basis van zelfmoordgedachten

Een meerderheid in de Tweede Kamer schaart zich achter een initiatiefwetsvoorstel waarin staat dat de overheid zoveel mogelijk moet doen om suïcide te voorkomen. Op 09 april debatteerde de Kamer over deze Wet integrale suïcidepreventie, waarin werd vastgelegd dat het kabinet verantwoordelijk is voor beleid dat moet leiden tot een vermindering van het aantal zelfdodingen. Ook gemeenten krijgen meer taken. Lees hier verder.