Schulden kwijt gescholden

Gedupeerden van de toeslagenaffaire hoeven schulden die ze hebben bij overheidsinstanties niet meer te betalen. Met die regeling wordt voorkomen dat de ouders, die allemaal ten minste 30.000 euro krijgen van het kabinet, een groot deel van dat bedrag weer moeten inleveren bij schuldeisers. Demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Financiën roept private schuldeisers, zoals banken, energiebedrijven en woningcorporaties op ook af van hun vorderingen. Lees hier verder.

Parkeerwekker voor de rechter

De gemeente Amsterdam en ondernemer Luis Roman van de app Parkeerwekker stonden op 18 januari voor de rechter. Amsterdam wil dat de start-up Parkeerwekker stopt. De app stuurt automobilisten die niet voor een betaalde parkeerplaats hebben betaald een bericht als er een controle-auto in de buurt komt, zodat ze een boete kunnen voorkomen. Lees hier verder.

ING investeert in financiële zelfredzaamheid

Het ING Nederland fonds en Humanitas Get a Grip slaan de handen ineen om nog meer jongeren financieel zelfredzaam te maken. Vrijwilligers van Humanitas Get a Grip leren jongeren tussen de 16 en 27 jaar hoe om te gaan met geld zodat ze niet in de schulden komen. Lees hier verder.

Vastgoedtycoon Lips moet zich voor rechter verantwoorden

Vastgoedhandelaar Roger Lips moet zich maandag voor de rechtbank in Zwolle verantwoorden. Jarenlang hield hij kantoor in villa Craijenstein (Vught), een kasteeltje in 2003 door hem aangekocht voor een bedrag van 5,6 miljoen euro. Na zijn vlucht voor curatoren en schuldeisers werd de villa in april 2014 ontruimd en kort daarna voor een bedrag van 2,85 miljoen euro verkocht. Lees hier verder. De claims tegen Lips gaan over een hele reeks van faillissementen. Hij leende voor het instorten van de vastgoedmarkt honderden miljoenen euro’s voor vastgoedprojecten. Onder meer bij de vastgoedtak van SNS Reaal dat begin 2013 gereed moest worden door de Nederlandse staat. In dat jaar ging hij persoonlijk failliet, 150 aan hem gelieerde bedrijven gingen daarna over de kop. Lees hier verder.  

 

 

Kabinetsreactie op het rapport ‘Ongekend onrecht’

Het rapport ‘Ongekend onrecht’ toont een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Nederlandse overheid. Door een samenspel van harde regelgeving, vooringenomen handelen en vooral door geen gehoor te geven aan noodsignalen hebben tienduizenden ouders en kinderen hun leven zien veranderen in een moeras van ellende. Het kabinet biedt hier excuses voor aan, aan alle gedupeerde ouders en hun kinderen: dit had nooit mogen gebeuren. Lees hier verder.

Bewindvoerders woedend: gedupeerde ouders moeten compensatie direct weer afdragen aan de Belastingdienst

De Belastingdienst lag in de kindertoeslagaffaire al onder vuur vanwege gelegde beslagen op inkomsten en eigendommen. Die vaak onterecht bleken te zijn. De dienst wil nu geen afstand doen van de schulden die gedupeerden in de toeslagenaffaire hebben. Bewindvoerders stappen daarom uit het overleg om een compensatieregeling. Lees hier verder.

Advies deurwaarders: bellen is oplossen

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) is opnieuw gestart met de campagne ‘bellen is oplossen’. De campagne vond eerder plaats in april en wordt wegens het succes daarvan herhaald. De KBvG wil – namens haar leden/gerechtsdeurwaarders – burgers en ondernemers wederom stimuleren snel te bellen om betalingsproblemen op te lossen. De oproep kan zeker ook mede worden gedaan namens de deurwaarders, werkzaam bij de overheid. Ook hier geldt dat een snelle reactie kosten en invorderingsacties kan voorkomen. Bij de overheid begint de invorderingsactie (nadat een aanmaning is toegezonden) met het postdwangbevel. Dit dwangbevel wordt zoals in de benaming wordt aangeven toegezonden via de post, een dergelijke werkwijze is bij de gerechtsdeurwaarder nog onbekend. Wel kunnen gerechtsdeurwaarders gebruik maken van de coronabetekening (het achterlaten van stukken in de brievenbus ook al is de bewoner thuis), deze werkwijze kunnen belastingdeurwaarders ook hanteren bij het verdere vervolg van hun invorderingswerkzaamheden zoals b.v. de betekening van het hernieuwde bevel tot betaling. Lees hier verder.

Deurwaarder klopt aan bij gemeentehuis Vijfheerenlanden: ‘92 miljoen euro alstublieft’

Een dag nadat het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat Vijfheerenlanden tientallen miljoenen schadevergoeding moet betalen aan het bedrijf Niemans Beton, stond er een deurwaarder op de stoep van het gemeentehuis. Lees hier verder.

Deurwaarder vertelt hoe man in Nijmegen hem in de brand wilde steken: ‘Geweld is heftiger geworden’

,,Het moet niet gekker worden’’, dacht gerechtsdeurwaarder Eric Vloet toen hij hoorde over het bekogelen van een collega met brandbommen in Rheden. Zelf werd Vloet (61) begin dit jaar in Nijmegen bespoten met een brandbare vloeistof en achtervolgd met een aansteker. Lees hier verder.

Accountantskamer zet zich schrap voor golf aan coronazaken

Alle ondernemers die bij het UWV een aanvraag voor coronasteun hebben ingediend van € 100.000 of meer zijn verplicht een accountant in te schakelen. Dit zal leiden tot meer aanvragen, meer werk voor accountants en meer kans op corona-gerelateerde tuchtprocedures bij de Accountantskamer. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) voorspelt dat de eerste ronde NOW-steun al neerkomt op 15.000 aanvragen, goed voor € 4,8 miljard loonsteun. Lees hier verder. Voor die aanvraag van loonsteun sturen accountants soms een gepeperde factuur die wel kan oplopen naar 15 procent van het hulpgeld. Zo schrijft het Financiële Dagblad (FD). Lees hier verder.