Nibud: normen voor private lease nodig

Een groeiend aantal huishoudens heeft meer dan 21 abonnementen. Vooral leasefietsen, leasemeubels en abonnementen op streamingdiensten zijn in opmars. Dit blijkt uit het onderzoek Abonnementen 2021 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volgens het Nibud zou het niet mogelijk moeten zijn dat er zonder financiële check auto’s worden geleaset. Lees hier verder.

Vertrouwen in contant geld blijft hoog

Ruim drie kwart van de Nederlanders verwacht over vijf jaar nog met contant geld te betalen, al verwacht 42% dat minder vaak te doen dan nu. Dat blijkt uit een onderzoek naar het gebruik en de beleving van contant geld onder ruim 1.000 Nederlanders, gehouden in februari 2021 in opdracht van De Nederlandsche Bank. Contant betalen blijft ook belangrijk voor mensen die minder grip hebben op het uitgaven van geld en zo wellicht schulden kunnen voorkomen. Lees hier verder.

Aantal faillissementen in mei gedaald

Rechtbanken hebben in mei 185 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 19 minder dan in april en 207 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Vorige maand gingen 133 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 52 natuurlijke personen (individuen) failliet. Lees hier verder.

Wijziging minimumloon

Bij Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 20 april 2021, tot aanpassing wettelijk minimumloon per 1 juli 2021 (Stcrt. 2021, 21343) is het bruto wettelijk minimumloon met ingang van 1 juli 2021 vastgesteld op € 1.701,00 per maand. Dit bedrag is exclusief de vakantie-uitkering van 8%. Lees hier verder.

Gemeenten willen af van kostendelersnorm

Bij gemeenten is er weinig enthousiasme meer voor de kostendelersnorm, een regel die volgens hen kan bijdragen aan dakloosheid. De meeste gemeenten willen de regeling aanpassen en een behoorlijk aantal wil die zelfs het liefst volledig schrappen. Lees hier verder.

Deurwaarders en de coronabetekening

Met het steeds verder versoepelen van de coronamaatregelen, komt ook de coronabetekening ter sprake. Van deze vorm van betekening, waarbij direct contact tussen de deurwaarder en de schuldenaar (ook al is dat mogelijk) juridisch niet nodig is, kan in ieder geval gebruik worden gemaakt tot 01 augustus van dit jaar. Een verlenging na die datum is altijd mogelijk, zolang de Covid-maatregelen gelden kan op deze manier betekend worden. Het staat de deurwaarder uiteraard vrij om vanaf nu er de voorkeur aan te geven om direct contact te hebben met de schuldenaar. Gepaste afstand is daarbij uiteraard wel aan te bevelen, een telefonisch contact voor extra uitleg na een coronabetekening is echter een goed alternatief. Lees hier verder.

Rechter: KVK mag toegang tot handelsregister nog niet beperken

De Kamer van Koophandel (KVK) mag voorlopig nog niet de toegang tot het handelsregister beperken. De rechter heeft dat besloten in een kort geding. Lees hier verder.

Miljarden aan coronasteun bleken nauwelijks nodig

De meeste mkb-bedrijven hebben tot nu toe wat betreft financiële gezondheid beperkt last gehad van de coronacrisis. Coronasteun heeft vooral voor het kleinbedrijf veel effect gehad. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB). De centrale bank onderzocht de positie van bedrijven in het mkb een jaar na de uitbraak van het Covid-19-virus. Lees hier en ook hier verder.

Pilot digitaal beslagrekest van start

Bij de rechtbank Amsterdam start op 28 juni een eerste pilot voor het digitaal indienen van beslagrekesten en het digitaal uitwisselen van stukken met de rechtbank. Lees hier en ook hier verder.

DNB-president waarschuwt: hoge schulden kunnen probleem worden / “Brussel” waarschuwt Den Haag voor hoge particuliere schulden

Overheden, bedrijven en consumenten profiteren momenteel van de extreem lage rente, waardoor lenen goedkoper is en hoge schulden draagbaar kunnen zijn. President Klaas Knot van de Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt dat die rente ook weer omhoog kan. Wie hoge schulden heeft kan dan in de problemen komen. Lees hier verder. De Nederlandse regering mag ondanks de economische gevolgen van de coronacrisis niet andere al lang lopende ‘onevenwichtigheden’ uit het oog verliezen. De Europese Commissie waarschuwt dat de schuld van burgers, onder meer door de hoge huizenprijzen, blijft stijgen en dat het exportoverschot in Nederland te hoog is. Lees hier verder.