Schuldhulp aanbieden bij de huisarts

In het Overijsselse Losser zitten schuldhulpverleners een paar uur per week in een huisartsenpraktijk. Huisartsen en schuldhulpverleners weten daardoor nu goed wat ze aan elkaar hebben. Elkaar kennen en vertrouwen blijkt de sleutel tot effectieve inzet van de huisarts als vroegsignaleerder van financiële zorgen. Lees hier verder.

Vrijblijvend aanbod voor hulp bij financiële problemen

Het actief opzoeken van mensen met betalingsachterstanden biedt kansen: het kan de gemeente kosten besparen en de burger nodeloos leed. Sinds begin dit jaar is deze vroegsignalering wettelijk verplicht. Welke methode werkt? Sinds kort valt bij ruim honderd inwoners van de gemeente Nissewaard elke maand een kaartje op de deurmat. De tekst op de voorkant: ‘Hallo, hoe gaat het?’ Lees hier verder.

Voorkomen geldproblemen bespaart 180 miljoen euro

Het vroegtijdig opsporen en voorkomen van geldproblemen kan de maatschappij jaarlijks veel geld besparen. Dat stelt SchuldenlabNL dat samen met adviesbureau Deloitte de effectiviteit van website Geldfit.nl mat. Lees hier verder.

Op pad met de deurwaarder van Den Haag

Rondrijden met een scanauto, wielklemmen plaatsen, betalingsregelingen treffen en openstaande bedragen incasseren. Het dagelijkse werk van een deurwaarder. Zie hier het filmpje.

Coronabetekening door deurwaarder

In verband met de aanhoudende besmettingsgolf van het coronavirus, blijft het voor deurwaarders mogelijk om gebruik te maken van de zogenaamde coronabetekening. Hierbij is direct contact met de schuldenaar niet nodig, wel is het aan te bevelen bij de stukken die worden achtergelaten ruime informatie te verstrekken over contactmogelijkheden met de deurwaarder. Het staat deurwaarders overigens wel vrij om te kiezen voor persoonlijk contact met de schuldenaar en stukken te overhandigen.

Omgang met klanten bij betalingsproblemen consumptief krediet kan beter

Klanten met een betalingsprobleem bij een consumptief krediet kunnen door aanbieders beter geholpen worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 9 aanbieders. De AFM wil dat aanbieders in hun achterstandsbeheer duurzame oplossingen aanreiken en hierbij gebruik maken van inzichten uit de gedragswetenschappen. Lees hier verder.

Illegale vuilniszakken op straat: wie niet betaalt, krijgt een dwangbevel en een deurwaarder aan de deur

Ruim driehonderd keer heeft de gemeente Eindhoven al mensen betrapt die hun vuilniszak illegaal bij een container hebben gezet. Bij hen heeft de gemeente de hand opgehouden en de helft heeft daadwerkelijk de kosten betaald. Van de gevraagde 35.500 euro is nu 17.500 euro binnen. Het loont dus dat boa’s zakken omgooien en uitpluizen. Lees hier verder.

Beverwijker (34) opgepakt wegens ’ondergronds bankieren’ met 100 miljoen euro crimineel geld

Een 34-jarige Beverwijker is door de FIOD aangehouden op verdenking van ’ondergronds bankieren’ met crimineel geld. Hij verrichtte transacties van in totaal ruim 100 miljoen euro. Soms sluisde hij enkele miljoenen per dag van a naar b. Lees  hier verder.

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar of ‘ongezond’

Nauwelijks sparen, een beperkte buffer of een onverwachte rekening die fikse geldzorgen oplevert: bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar of ‘ongezond’. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders (27 procent) is financieel gezond. Lees hier verder.

Groeiende groep jongeren belegt

42 procent van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt. De voornaamste reden daarvoor is om vermogen op te bouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud en de Rabobank. Ruim een kwart (27%) belegt in cryptovaluta, terwijl juist crypto’s bijzonder risicovol zijn. Lees hier verder.