Internationale politieoperatie LadyBird: wereldwijd botnet Emotet ontmanteld

Met het uit de lucht halen van servers achter de agressieve malware Emotet is een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen cybercriminaliteit: de Emotet-besmetting is niet langer actief op de computers van ruim 1 miljoen slachtoffers wereldwijd. Het uit de lucht halen gebeurde deze week in de omvangrijke internationale politieoperatie LadyBird. Daarin werken de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket in Nederland samen met politie en justitie in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Oekraïne, de Verenigde Staten, Canada en Litouwen. Twee hoofdservers stonden in Nederland en één daarbuiten. Lees hier verder.

Europese overheidsdiensten mogen contante betalingen weigeren

Overheidsinstanties binnen de Europese Unie mogen contante betalingen van burgers weigeren als dit in het openbaar belang is, zo heeft het Europese Hof van Justitie vandaag bepaald (pdf). De uitspraak volgt in een zaak van twee Duitse burgers die hun omroepbijdrage contant wilden betalen. De omroep weigerde dit, waarop de burgers naar de hoogste federale bestuursrechter in Duitsland stapten. Lees hier verder.

Bank hoeft lening niet kwijt te schelden

De consument heeft gesteld dat de bank ten onrechte weigert (een gedeelte van) zijn resterende schuld aan de bank kwijt te schelden. De consument heeft ter onderbouwing van zijn stelling aangevoerd dat de bank de op haar rustende zorgplicht jegens hem heeft geschonden, doordat de bank wist dat hij niet goed met geld kan omgaan en door hem een lening met een te hoge rente te verstrekken. Lees hier verder.

Kabinet met zo nodig private schulden overnemen

Het kabinet moet ervoor zorgen dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire hun compensatie van 30.000 euro per persoon niet kwijtraken aan private schuldeisers. Zo nodig moet het kabinet de private partijen uitkopen. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten. Lees hier  en ook hier verder.

78.000 huishoudens met aflossingsvrije hypotheek financieel kwetsbaar

Ongeveer 78.000 huishoudens lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren op het moment dat deze afloopt. Op een totaal van bijna drie miljoen aflossingsvrije hypotheken is dat te overzien, maar de huishoudens in kwestie moeten waarschijnlijk hun huis verkopen. Een deel blijft mogelijk achter met een restschuld. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Lees hier verder.

Antwoorden op Kamervragen over BKR-registratie bij de start van schuldhulpverlening

Vragen van het Kamerlid René Peters (CDA) over BKR registratie bij de start van schuldhulpverlening. Minister Koolmees geeft antwoorden. Lees hier verder en ook hier verder.

Schuldeisers negeren oproep om schulden toeslagenaffaire kwijt te schelden

Meerdere gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben afgelopen week toch te horen gekregen dat ze private schulden verder moeten aflossen. Schuldeisers gaan daarmee in tegen de oproep van staatssecretaris van Huffelen (D66) van Financiën aan private schuldeisers, zoals energiebedrijven en woningcorporaties, om schulden van gedupeerden kwijt te schelden. Lees hier verder.

Forse uitbreiding steun- en herstelpakket

Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit. Het vaccineren is gestart en dat zorgt voor perspectief. Tegelijkertijd is de realiteit dat dit een loodzware periode is voor ondernemers. De coronacrisis is inmiddels ook een langlopende economische crisis, waarbij veel ondernemers en werkenden hard zijn getroffen. Lees hier verder.

Kleinbedrijf dreigt te worden weggevaagd door de crisis

Startende ondernemers en zzp’ers zijn veel harder geraakt door de coronacrisis dan gevestigde ondernemers met personeel, met name in het vierde kwartaal. In het kleinbedrijf is het ondernemersloon sterk gedaald in 2020. Van de kleine ondernemers zit 62 procent onder het wettelijk minimumloon. Bijna de helft (46%) zit zelfs onder bijstandsniveau. Lees hier verder.

Wijdemeren houdt vast aan terugvordering in ‘boodschappenaffaire’

De gemeente Wijdemeren blijft bij het besluit dat een inwoonster die boodschappen van haar moeder kreeg, ruim 7000 euro bijstand moet terugbetalen. De anonieme vrouw kreeg sinds 2015 een uitkering en toeslagen. In 2018 bleek dat zij nauwelijks iets had uitgegeven aan levensonderhoud. Wel kocht ze een auto “uit het duurdere segment” en een motor, aldus de gemeente. Ook vertelde ze niet dat ze in het buitenland was geweest. Mensen die in de bijstand zitten zijn verplicht om een verblijf in het buitenland en veranderingen in hun inkomen en vermogen te melden. Lees hier verder.