26 januari 2023 archief

Nieuw onderzoek Hogeschool Utrecht naar doelgroepen bewind en schuldhulp

Hulpverleners en hulpvragers werkten mee aan een nieuw onderzoek onder mensen die een beroep doen op bewindvoerders en schuldhulpverleners. De Hogeschool Utrecht deed het onderzoek in opdracht van de NVVK. Het 40 pagina’s tellende rapport is vanaf 25 januari openbaar beschikbaar. Lees hier verder.  

Verkorte saneringstrajecten Wsnp en Msnp in zicht

Een schone lei na 18 maanden in een Wsnp-traject: een amendement met die strekking kreeg op 25 januari een meerderheid in de Tweede Kamer. Een belangrijke stap vooruit: zo kunnen mensen schulden sneller achter zich laten om te werken aan een nieuwe financiële toekomst. Lees hier verder en ook hier verder.

Schuldeisers: sociaal incasseren heeft de toekomst

De Schuldeiserscoalitie, een samenwerkingsverband van enige tientallen schuldeisers, publiceerde een paar jaar geleden haar Ethisch Manifest. ‘Wij hebben respect voor onze klanten’ luidt artikel 1 van dit manifest. In artikel 9 lezen we: ‘Sommige klanten kunnen niet betalen. Met hen proberen we een oplossing te vinden.’ Hieruit spreekt de in de incasso-industrie breed levende wens om …

Lees verder

Belastingdienst houdt volgens juristen informatie achter bij toeslagzaken

In juridische conflicten neemt de Belastingdienst volgens juristen niet altijd alle aanwezige stukken mee naar de rechtszaal, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De Inspectie belastingen, toeslagen en douane gaat nader onderzoek doen. RTL Nieuws sprak advocaten en fiscaal juristen die regelmatig tegenover de fiscus staan in de rechtszaal. Volgens hen moeten ze de strijd met de …

Lees verder

Hoge energierekening treft vooral middeninkomens, ouderen en jongeren

Steeds meer middeninkomens, ouderen en jongeren komen in de financiële problemen door de hoge energierekening en duurdere boodschappen. Sommige gedupeerden raken door hun spaargeld heen en hebben zelfs geen geld meer om eten en drinken te kopen. Dat zegt manager Frederieke Kokol van Geldfit, een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute. Lees hier verder.