september 2022 archief

Deurwaarders vertellen wat ze merken van de oplopende geldproblemen

In een dubbelgesprek met gerechtsdeurwaarders Marieke Boom (Rotterdam) en Mohammed Azouagh  (Amsterdam)delen zij in het NOS radioprogramma Met het oog op morgen hun ervaringen over de toegenomen geldproblemen van veel mensen. klik hier en luister naar het interview.

Maximale hypotheek moet omlaag, bepleit Nibud: mogelijk daling huizenprijzen in het verschiet

Omdat huizenkopers te veel geld kwijt zijn aan energie en levensonderhoud, moet de maximale hypotheek omlaag. Dat is althans het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) aan het Ministerie van Financiën. Aangezien huizenkopers al minder kunnen lenen gezien de stijgende hypotheekrente, wordt verwacht dat de huizenprijzen zullen dalen, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Lees …

Lees verder

Amsterdam komt minima snel tegemoet om stijgende prijzen / Utrecht trekt 7 miljoen uit voor koopkrachtpakket

Amsterdamse minima die in de problemen komen door de stijgende prijzen, kunnen nog dit jaar gebruikmaken van een aantal steunregelingen. Het stadsbestuur trekt voor dit jaar 3,5 miljoen euro uit om hen tegemoet te komen. Dat heeft wethouder Hester van Buren (financiën) bekendgemaakt bij de presentatie van de Amsterdamse begroting voor volgend jaar. Lees hier …

Lees verder

Rechtbank: boekhouder fraudeerde met gegevens klanten

Door onder meer bankrekeningnummers van zijn klanten bij de fiscus te wijzigen wist een boekhouder anderhalve ton bij elkaar te frauderen. De man uit Enschede kreeg maandag 1,5 jaar cel opgelegd. De 39-jarige financieel dienstverlener Sertan A. vroeg de gegevens op van zijn klanten, zogenaamd omdat hij die nodig had voor de administratie. Vervolgens liet …

Lees verder

Loket betaalde schulden opent 28 september

Op 28 september opent Sociale Banken Nederland (SBN) het nieuwe loket al betaalde schulden voor gedupeerde ouders van de problemen met de kinderopvangtoeslag. Hier kunnen ouders terecht die schulden hebben afgelost met het compensatiebedrag dat ze hebben gekregen. Dan gaat het bijvoorbeeld over betalingsachterstanden en andere kosten die bij de schulden zijn komen kijken, zoals …

Lees verder

Nieuwsbrief Schulden voor invorderingsmedewerkers

Invorderingsmedewerkers van gemeenten en belastingsamenwerkingen hebben te maken met wetswijzigingen in het schuldendomein en de hersteloperatie van de kinderopvangtoeslagaffaire. Zowel de wetswijzigingen als de hersteloperatie hebben (veel) invloed op de dagelijkse werkzaamheden. Lees hier verder.  

Waarom bezuinigen zo moeilijk is: ‘We steken graag onze kop in het zand’

Nu alles duurder wordt en de koopkracht afneemt, wordt het steeds belangrijker om zelf eens te kijken naar je uitgavenpatroon. Maar bezuinigen is niet zo makkelijk, want het druist in tegen wat je voorouders hebben geleerd: houden wat je hebt. Lees hier verder.

Verhoging van minimumloon gaat ruim 11 miljard kosten

De verhoging van het minimumloon met 10 procent volgend jaar gaat veel meer geld kosten dan op grond van de minimumloonsom zou worden verwacht. Dat blijkt uit de Prinsjesdagberekeningen van adviesbureau Mercer. Het gaat om zo’n 11,2 miljard euro. Dat bedrag bestaat uit extra loonkosten en een bijkomende stijging van verzekeringspremies. Lees hier verder.

Deurwaarders en financiële coaches niet aan te slepen

De vraag naar deurwaarders en financiële coaches neemt flink toe vanwege de hoge inflatie en daarmee gepaard gaande toenemende geldzorgen van huishoudens. Het aantal vacatures in de financiële dienstverlening is volgens vacaturesite Indeed in een jaar tijd met bijna 70 procent gestegen. Lees hier verder.

Steeds vaker beslag gelegd op loon door schulden

Het aantal loonbeslagen groeit (naar inschatting worden er 500.000 per jaar gelegd) maar veel bedrijven vragen zich nog steeds af wat ze daarmee moeten. De meeste bedrijven gaan het gesprek met medewerkers met problematische schulden niet aan. Dat moet anders, zeggen experts. Lees hier verder.