12 mei 2022 archief

Rechters willen in plaats van ‘verplichte celstraf’ weer makkelijker taakstraf kunnen opleggen

Met dit voorstel worden personeel in het openbaar vervoer en de zorgsector beter beschermd tegen geweld, net als jeugdbeschermers, rechters, griffiers, officieren van justitie en advocaten, inspecteurs van de inspectiediensten, beveiligers en bewakers, verkeersregelaars, defensieambtenaren, deurwaarders en reddingszwemmers, zo staat in het voorstel dat nog langs de Eerste Kamer moet. Lees hier verder.

Duizenden extra klanten kloppen aan bij de voedselbank

Steeds meer mensen gaan naar de voedselbank. Sinds januari van dit jaar is het aantal klanten met 15 procent gestegen, dat komt neer op zo’n 6000 huishoudens, zegt voorzitter Leo Wijnbelt van koepel Voedselbanken Nederland tegen het Nederlands Dagblad. Lees ook hier verder.

Ook Den Haag ziet af van voorrang bij bijstandsschulden

De gemeente Den Haag wil het makkelijker maken om schuldregelingen te treffen voor inwoners met een bijstandsschuld. Daarom geeft de gemeente haar zogenaamde ‘preferente positie’ op. De gemeente Amsterdam nam eerder ook dat besluit. Lees hier verder.  

De bijstand is te laag

Omdat de rijksoverheid er niet in slaagt om voor iedereen bestaanszekerheid te garanderen, worden gemeenten gedwongen om inkomenspolitiek te bedrijven – terwijl ze dat wettelijk gezien niet mogen. Gemeenten moeten die taak weer terugleggen bij het rijk, vindt Tilburgs wethouder Esmah Lahlah. Lees hier verder.