december 2021 archief

Op afstand elektrische auto’s van wanbetalers lamleggen mag niet

Autofabrikant Renault kan accu’s van klanten op afstand uitschakelen wanneer zij hun rekening niet voldoen. Een Duitse rechter heeft nu bepaald dat dit onwettig is.  Lees hier verder.

Laag waterverbruik leidt tot onterechte terugvordering

Gemeenten merken bijstandsgerechtigden met een laag waterverbruik nogal eens onterecht als fraudeur aan. In de helft van de gevallen die dit jaar dienden bij de hoogste bestuursrechter, bleek dat de gemeente te weinig bewijs had verzameld om de terugvordering van vaak tienduizenden euro’s te rechtvaardigen. Lees hier verder.

Geef een mening over schuldhulpverlening!

Hogeschool Utrecht is op zoek naar (gerechts)deurwaarders en incassomedewerkers met een mening over schuldhulpverlening. Waar gaat het over? In opdracht van Schouders Eronder start Hogeschool Utrecht een traject voor de toepassing van de beroepscompetenties van de sociaal-financiëel dienstverlener. Als eerste stap in het traject worden werksessies georganiseerd met verschillende spelers uit de schuldenketen: o.a. schuldhulpverleners, …

Lees verder

Dit verandert er op 01 januari voor uw portemonnee

Ook na de komende jaarwisseling verandert er weer het nodige voor het huishoudboekje. Zo gaan veel mensen flink meer betalen voor energie en ook de zorgpremie stijgt. De belangrijkste veranderingen op een rij. Lees hier verder.

Van afgebakende groep toeslagenouders minder schulden teruggevorderd

Voor een groep gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagenaffaire wordt het bedrag dat ze moeten terugbetalen vanwege schulden bij de overheid die dit jaar zijn ontstaan, verlaagd. Demissionair staatssecretaris Wiersma schrijft aan de Tweede Kamer dat het om een specifieke groep van zo’n 800 ouders gaat. Hij heeft het UWV toestemming gegeven voor hen van de …

Lees verder

Oscar Hammerstein geschrapt als advocaat

Voormalig advocaat Oscar Hammerstein wordt geschrapt van het tableau. Dat heeft de Raad van Discipline beslist na klachten van Khalid Kasem, Peter R. de Vries en kroongetuige in het Marengoproces Nabil B. Hammerstein heeft volgens de raad meermaals zijn geheimhoudingsplicht geschonden. Lees hier verder.

Teken allemaal bezwaar aan bij de fiscus

Nederlanders die belasting over hun vermogen betalen en zich benadeeld voelen, kunnen het beste allemaal bezwaar aantekenen bij de fiscus. Dat kan zomaar veel geld opleveren. Die oproep komt van hoogleraar algemeen belastingrecht Koos Boer van de Universiteit Leiden. Door de nieuwe uitspraak van de Hoge Raad over de spaartaks wordt de overheid gedwongen om …

Lees verder

De positie van de Belastingdienst onder de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA)

Al geruime tijd is de wereld in de ban van het coronavirus. Veel ondernemingen zijn hierdoor in zwaar weer terecht gekomen. Gelukkig hanteert de Belastingdienst een zeer coulant beleid met betrekking tot uitstel van betaling van belastingschulden. Ondanks deze schappelijke opstelling van de Belastingdienst bestaat de mogelijkheid dat veel ondernemingen de economische malaise niet kunnen …

Lees verder

Hoge Raad: compensatie voor hoge rente box 3

Veel belastingbetalers kunnen geld gaan terugvorderen van de fiscus omdat de overheid te veel belasting heeft geheven over hun spaargeld. In plaats daarvan zou met werkelijke rendementen gerekend moeten worden. Voor gedupeerden moet er rechtsherstel komen. Miljoenen spaarders komen wellicht in aanmerking voor compensatie. Lees hier verder.

Vragen over gebruik algoritme decentrale overheden

Welke gemeenten en welke provincies gebruiken algoritmes en met welk doel? Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) wil weten of demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, CDA) bereid is hiernaar onderzoek te doen, naar aanleiding van de algoritmes die Rotterdam gebruikt om bijstandsfraude op te sporen. Lees hier verder.