maart 2021 archief

Herstel Nederlandse economie gaat iets trager, maar werkloosheid valt mee

De aanhoudende coronacrisis hakt er iets dieper in dan eerder gedacht. De Nederlandse economie groeit dit jaar met 2,2 procent, blijkt uit een nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB). In 2022 trekt de groei verder aan en komt het cijfer uit op 3,5 procent. Lees hier en ook hier verder.

Spaartaks niet in strijd met Europese regels

Belastingheffing over inkomen uit sparen en beleggen zoals dat sinds 2017 in Nederland gebeurt, ook wel bekend als spaartaks of de box 3-regeling, is niet in strijd met de Europese regelgeving. Volgens de rechtbank Noord-Holland, die in twee zaken uitspraak heeft gedaan, ging Nederland wel langs het randje van wat Europees gezien mag, maar is …

Lees verder

Rotterdam haakt aan bij collectief schuldregelen

Rotterdam is als laatste van de vier grote steden begonnen met ‘collectief schuldregelen’. Die aanpak maakt het makkelijker om afspraken te maken over schuldregelingen en scheelt schuldhulpverleners tijd. Lees hier verder.  

Ruim 10.000 ontvangers bijstand de dupe van fout bij gemeenten

Door een fout bij ruim 200 gemeenten is er bij bijstandontvangers met schulden beslag gelegd op meer geld dan wettelijk mag. Het gaat om tientallen euro’s per maand. Dat blijkt uit een document van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), dat in handen is van de NOS. Lees …

Lees verder

Budgethandboek 2021 te koop

Het Nibud Budgethandboek is een betrouwbaar en actueel naslagwerk voor professionals die consumenten adviseren over hun financiën. Jaarlijks actualiseren de experts van het Nibud het Budgethandboek op basis van de nieuwe wet- en regelgeving. Lees hier verder.  

Visa accepteert betalingen in crypto’s

Digitale munten, zoals bitcoin, winnen terrein bij verdere acceptatie door reguliere financiële instellingen. Creditcardmaatschappij Visa gaat het gebruik van cryptomunt USD Coin toestaan voor het afhandelen van transacties op zijn betalingsnetwerk. Lees hier verder.

Betalingstermijn grote bedrijven ingekort

De maximale wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het midden- en klein bedrijf (mkb) wordt verkort naar dertig dagen. Hiermee wordt de huidige toegestane betaaltermijn gehalveerd en gelijkgesteld aan die van de overheid. Lees hier verder.

Flinke toename spaartegoed

In 2020 werd volgens het statistiekbureau 77,1 miljard euro gespaard, 33,8 miljard euro meer dan een jaar eerder. De netto-inleg in de pensioenvoorzieningen nam met bijna 1,9 miljard euro af tot 25,3 miljard euro. Het spaartotaal kwam daarmee uit op 102 miljard euro. Lees hier verder.

Deurwaardersmap had veel leed kunnen voorkomen

Zonder goede documentenmap liep D66-er Kajsa Ollongren kort geleden vanuit de Stadhouderskamer in Den Haag naar buiten, zichtbare en leesbare papieren onder haar arm. Een blunder van de eerste orde, met grote gevolgen. Een stevige en uitstekend bruikbare DCN-deurwaardersmap (zie elders op onze site) had dit allemaal kunnen voorkomen. Lees hier verder.

ING sluit de helft van de kantoren in Nederland: honderden banen verdwijnen

Maar liefst 440 banen gaan verloren bij een nieuwe reorganisatie van de ING-bank. Na de reorganisatie blijven slechts 59 bankkantoren open. Vervolgens ING bezoeken minder mensen de bankkantoren, rekeninghouders worden echter steeds meer verplicht om hun bankzaken “op afstand te regelen”. Voor met name de ouderen in de samenleving een lastige ontwikkeling die in rasse …

Lees verder