2 november 2020 archief

Zestien procent minder bedrijven opgericht in derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2020 zijn 16 procent minder bedrijven opgericht dan in het derde kwartaal van 2019. Dat is grootste daling in acht jaar tijd. In de horeca was de afname 35 procent. Er werden wel 47 procent meer webwinkels opgericht. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Lees hier verder.

Dekker houdt vast aan wetsvoorstel griffierechten

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming houdt vast aan de invoering van verschillende categorie├źn griffierecht bij lagere geldvorderingen. De VVD-bewindsman voelt niets voor het plan van GroenLinks en SP om de griffierechten voor burgers en kleine bedrijven verder te verlagen en de rekening neer te leggen bij grote bedrijven. Lees hier verder.

Sterke stijging in uitgaven aan beschermingsbewind

De uitgaven aan bijzondere bijstand bereikten in 2019 een hoogtepunt. Vooral de kosten van beschermingsbewind zijn in 2019 sterk gegroeid. Gemeenten gaven daaraan bijna de helft meer uit dan in het voorgaande jaar. Lees hier verder.

Aanvullingen op derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbruikbare voorraad. Lees hier verder.  

Gemeenten mogen adviseren over schuldenbewind

De wet die regelt dat gemeenten de rechter mogen adviseren over beslissingen met betrekking tot schuldenbewind, gaat op 1 januari 2021 in. De wet moet gemeenten helpen om de regierol bij de schuldhulpverlening beter te vervullen. Lees hier verder.